Vänsterjubel i Malå

När röstsiffrorna var räknade i Malås valdistrikt kom överraskningen: Vänstern tog hem hela 8 mandat och därmed lika många som socialdemokraterna.

10 september 2018 00:05

Det var en påtagligt glad Lennart Gustavsson som tog emot resultatet:

– Visst känns det bra, men nu börjar jobbet. Vi ska tillsammans förvalta det förtroende som väljarna har visat oss, säger han.

Det är den största valframgång som vänstern gjort genom tid, och många har innan valet förutspått att det skulle komma en så kallad "Lennart-effekt". Det skulle i så fall anspela på att han kommit tillbaka till hemorten, som erfaren politiker som suttit i riksdagen under två mandatperioder.

Vad säger du själv om den benämningen?

– Kan inte jag avgöra, visst, det kan ha betydelse att jag suttit i riksdagen. Att jag flyttat tillbaka. Men om man ser till att vi inte bedrivit någon särskild valrörelse är det väl att beteckna som lyckat.

Ingen valrörelse säger du, men visst har ni väl synts här och där under tiden innan valet?

– Vi har varit aktiva i sociala medier, haft några möten på olika platser. Men inte varit på torget som ju är det klassiska. Jag har haft några debattartiklar, men någon valrörelse i egentlig mening har vi inte bedrivit. Så visst - ur den synvinkeln kan man väl säga att vi lyckats väl, säger Lennart.

Nu väntar jobbet. Vad tänker du sätta igång med?

– Vi är förtroendevalda. Själva ordet talar sitt eget språk. Vi har fått ett förtroende och vi är valda. Nu ska vi se till att förvalta detta på bästa möjliga sätt, säger Lennart.

Samarbetspartners? Vilka är tänkbara för dig?

– Alla. Men inte Sverigedemokraterna som nu för första gången fått ett mandat även i vår kommun.

Blir du nästa kommunalråd?

– Det kan jag inte säga något om, det är alldeles för tidigt att svara på en sådan fråga, säger Lennart Gustavsson.

Valvakan i Malå som hölls på Malå Hotell präglades av stillsam, återhållen stämning. I ena salen ett 40-tal socialdemokrater och i den andra 10-talet vänsterpartister. Alla följde utvecklingen via storbildsskärmar och socialdemokraternas första namn, Mikael Abrahamsson, var missnöjd över de tappade två mandaten i fullmäktige:

– Vi trodde väl kanske att vi skulle tappa ett mandat, men två ... nej, det var väl inte riktigt så bra, säger Mikael Abrahamsson.

Vad tror du det kan bero på?

– Vi har haft en turbulent tid i kommunen. Vi har fått besvara en hel del frågor från allmänheten och nog har vi märkt att det funnits en hel del oro,

Arne Hellsten, Malålistan gör ett besök på valvakan. Siffrorna presenteras för honom och han får veta att även hans parti förlorat tre mandat.

– Jag är inte helt förvånad. Jag visste att Lennarteffekten skulle slå. Men jag ser det som en möjlighet att vi tillsammans ska få göra ett bra jobb. Vi behöver städa upp i kommunens ekonomi, säger Arne

Hur ska det gå till?

– Vi ska se till att beslut som fattats efterlevs. Vi behöver ta lite hårdare tag, och det menar jag, ska göras av oss tillsammans. Vi behöver samarbeta och enas i frågorna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Britta Stenberg