Styrelsens svar till personalen på Skellefteå Buss

Nu har Skellefteå Buss styrelse svarat på den namninsamling där personal kräver vd:s avgång. Styrelsen betonar att ett förändringsarbete är nödvändigt. ”De jag pratat med är riktigt förbannade”, säger en anställd.

11 mars 2019 18:30

Kommunals Torbjörn Holmqvist kallar svaret ”diplomatiskt”. En annan anställd är hårdare i bedömningen.

– Om vi hade haft en seriös vd hade vi väl aldrig behövt ett förändringsarbete. Eller är det vi anställda det är fel på? Några av mina kamrater säger att det verkar som att styrelsen tycker att det är vi som behöver ändra på oss, säger en av flera anställda som hör av sig till Norran efter att ha läst styrelsens svar.

Bakgrunden är personalens namninsamling med 72 underskrifter som kräver att vd Andreas Olofsson ska avgå. I en bifogad skrivelse stod: ”Att nu lägga ännu mer pengar på nya konsulter som ska lära vår vd hur man uppför sig, är befängt och ett stort slöseri med skattepengar.”

Tuff kritik på fackmöte om Skellefteå Buss: Namninsamling för vd:s avgång – ”Personal är rädda för repressalier”Den nya personalkritiken: Skellefteå Buss vd – ”Det känns inte optimalt”

Nu har styrelsen lämnat sitt svar. De konstaterar att även styrelsen anser av vd har skadat bolaget och visat dåligt omdöme i samband med den Spanienresa som Norran berättat om. De skriver också: ”Förändringsarbetet som nu påbörjats omfattar alla led i företaget, grundläggande för framgången i det arbetet är att återskapa förtroendet.”

Samt att: ”Oavsett vem eller vilka som har ledande positioner så hade förändringsarbetet varit nödvändigt.”

Skellefteå Buss-resorna: Detta har hänt

Uppgiven anställd

Skellefteå Buss: Styrelsen viftar bort kritisk skrivelse – ”Den är inte trovärdig”

En annan ur personalen skriver i ett mejl: ”Jag blir rätt uppgiven när jag läser styrelsens svar. De jag pratat med är riktigt förbannade.”

Kommunals representant i styrelsen Torbjörn Holmqvist kallar svaret ”diplomatiskt”.

Hade Norran inte publicerat det här kring vd:s Spanienresa så hade kanske ingenting hänt.

Hur menar du då?

– Det är en massa bokstäver. Men det verkar röra på sig och så länge något händer så är vi från facket nöjda. Ordförande Roger Marklund har börjat ha träffar med oss och Unionen för att stämma av. Styrelsen ska bevaka utvecklingen.

Enligt honom är styrelsen fortfarande enig om att de har förtroende för vd.

– Han har utökat och förbättrat busstrafiken och han är jätteduktig på den ekonomiska biten.

Torbjörn Holmqvist säger att stämningen inte är bra nu men att det ”gnälls mindre i fikarummet”. Det är inte heller bra om det blir helt tyst, säger han.

– Missnöjet har nog pyrt länge. Hade Norran inte publicerat det här kring vd:s Spanienresa så hade kanske ingenting hänt. Men det retade upp folk och det måste bli förändring nu.

Enligt honom har en konsult nu påbörjat en utredning om arbetssituationen.

– Konsulten har pratat med oss fackliga och de på kontoret. Vi väntar med spänning på resultatet.

Norran har sökt Andreas Olofsson, vd, för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrika Nohlgren

Ämnen du kan följa