Skolskjutsstrul påverkar reguljärtrafiken – flera inställda turer: ”Vi sliter för att få ihop det”

För att få ihop samtliga skolbussar tvingas Skellefteå Buss dra ned på andra linjer. ”Vi visste att detta var en risk, och vi har valt att prioritera skolan.”

21 augusti 2019 11:11

På onsdagsmorgonen stod det klart att vissa turer i Skellefteås lokaltrafik fick ställas in på grund av resursbrist. Det rör linje 1, mellan centrum, Morö Backe och Solbacken samt samma linje tillbaka.

Här är de inställda turerna.

– Vi jobbar intensivt för att hitta lösningar, och förväntar oss att problemet fortsätter torsdag och fredag, vi kommer att gå ut med mer information när vi ser hur det blir, säger Kristoffer Hedenström, trafikchef på Skellefteå Buss.

Vi kanske måste banta litegrann för att klara det här nya uppdraget med kollektivtrafiken. Vi fick en kostym som var några storlekar för stor helt enkelt och vi ska försöka växa ikapp den.

Bakgrunden är de många extrabeställningar kring skolbusstrafik som inkommit från skolkontoret, varav många beställningar kom sent.

– Vi har tidigare sagt att vi tänker prioritera skolskjutsarna, det är det vi gör nu. Då får en del reguljärtrafik stryka på foten, säger Kristoffer Hedenström.

De linjer som ställs in är de där skadan bedöms vara minst.

Skolbarn åker ju även med reguljär trafik, har ni hört några klagomål?

– Nej, det har inte nått mig, jag hoppas och tror att det i så fall bara rör ett fåtal.

Vad händer nu?

– Vi kanske måste banta litegrann för att klara det här nya uppdraget med kollektivtrafiken. Vi fick en kostym som var några storlekar för stor helt enkelt och vi ska försöka växa ikapp den.

Hur då?

– Vi har förhoppningsvis en lösning snart, med ny tidtabell. Trafikplaneraren jobbar nu primärt med helgen, och chaufförerna måste få en chans att vila och hämta andan.

Har kvartstrafiken kollapsat redan innan den hann börja?

– Ja, det kan man kanske säga, omfattningen blev för stor. Men systemet är fortfarande bra, vi tror på det och vi ska sträva mot att komma dit. Men som jag sagt tidigare så finns här flera utmaningar, bland annat det stora rekryteringsbehovet. Det här kan ta tid, säger han.

Angående övrig trafik under morgonen har han fått in signaler om strul med skolskjutarna på enskilda orter.

– Jo, vi har haft en del problem runt Östanbäck och Byske, det rör sig framförallt om bristfällig information till våra chaufförerna. Även i Drängsmark, men det här med skolskjutsarna är en intrimning, det brukar lösa sig till slut.

Till dem som upplever problem vill han beklaga:

– Alla här, chaufförer som tjänstemän gör allt de kan för att lösa situationen. De gör ett fantastiskt jobb just nu, det handlar inte om åttatimmarsdagar för tillfället, säger Kristoffer Hedenström som även han ska hoppa in och köra ett par turer efter lunch.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jenny Petersson

Ämnen du kan följa