Östra Navet: Het debatt om skenande kostnader ”Du slingrar dig oroväckande”

Det råder politisk oenighet om hur totalkostnaderna för Östra Navet-projektet ska beskrivas. Debatten gick het under tisdagens kommunfullmäktige i Skellefteå.

3 april 2019 10:36

Klart är att budgeten för Östra Navet, före detta Fabriken-projekten, spruckit rejält. Men hur man ska beskriva kostnadsutvecklingen råder det oenighet kring – vilket väcker känslor bland politikerna i fullmäktige.

”Missförstod”

Moderaternas Andreas Löwenhöök lyfte frågan i en interpellation där han anklagar kommunstyrelsens ordförande Lorents Burman (S) för att ”undanhålla den sanna kostnaden” för projektet. Detta efter att Burman uppgett kostnaden endast för den spruckna byggbudgeten.

– Det kan tänkas att jag missförstod din fråga, men någon information har aldrig undanhållits, svarade Burman som även hänvisade till flera möten där fullödig information om alla kostnader redovisats.

Det finns tilläggsbeslut om utrustning och Utisam, detta är inte fördyringar, det är investeringstillägg.

”Enkel fråga”

Andreas Löwenhöök var dock inte nöjd med svaret:

– Min fråga var enkel, jag vill veta totalkostnaden för projektet, det vill säga samtliga delar. Du ger ett halvhjärtat svar och slingrar dig oroväckande, det är lätt att säga att man missförstått frågan när man sitter där med skägget i brevlådan.

Lorents Burman (S) stod fast vid att samtliga kostnader inte kan ses som en ”sprucken” budget, eller ens fördyringar. Enskilda delar i projektet har tillkommit i efterhand.

– Det finns tilläggsbeslut om utrustning och Utisam, detta är inte fördyringar, det är investeringstillägg, svarade han.

”Inte rimligt”

Han fortsatte med att påpeka att det för tillfället inte finns någon budget för ett övningsfält för räddningstjänsten, varför det inte kan räknas in. Det finns inte heller längre någon budget för räddningstjänsten, eftersom denna ska upphandlas på nytt.

Du ger ett halvhjärtat svar och slingrar dig oroväckande, det är lätt att säga att man missförstått frågan när man sitter där med skägget i brevlådan.

Andreas Löwenhöök ifrågasatte resonemanget:

– Ska vi ha en ordning där vi börjar dela upp stora projekt i flera olika delbudgetar, för att hålla ned kostnader? Det tycker inte jag, det är inte rimligt, man måste kunna tala om totalkostnader, säger han.

Hans Brettschneider (MP) lyfte frågan om räddningstjänstens lokaler. Hur den beräknade kostnaden på mellan 30 till 40 miljoner räknats fram. Han gjorde jämförelser med Umeå kommun.

– De utredde flytt av sin räddningstjänst i en 45 sidor lång rapport, där diskussioner fördes med räddningstjänsten, utifrån deras synpunkter och behov. Det verkar man helt ha missat här, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jenny Petersson

Ämnen du kan följa