Nya kulturhuschefen om sin relation till Skellefteå

Hon bor i Helsingborg men har full koll på bygget av kulturhus i Skellefteå. Den nya kulturhuschefen besöker nämligen stan med jämna mellanrum.

10 juni 2019 18:00

Det blir alltså Maria Ekberg Brännström som axlar rollen som vd i det kommunala bolag som ska driva kulturhuset.

– Det var ett infall att söka jobbet. Jag såg att det var ute när jag googlade om Skellefteå i något sammanhang, säger hon.

Föddes i stan

Maria hette Brännström som flicka och var född i Skellefteå.

– Vid sju års ålder flyttade jag till Umeå med min mamma och sedan har jag bott på många platser, både i Sverige och utomlands.

Men stora delar av släkten finns kvar i Skellefteå, och både mamman och pappan bor i stan.

– Vart annat år har vi en stor släktträff i Storbrännan upp mot Fällfors, där en gård finns kvar inom släkten, säger hon.

Följt bygget

När Maria besöker sin mamma på Norrböle i Skellefteå går hon förbi bygget av Sara kulturhus, så hon har sett hur bygget har påbörjats.

– När jag såg annonsen så tyckte jag att den stämde in på mig, säger hon.

Maria jobbade 25 år inom Ikea och hade många befattningar.

– Det jag gjorde senast var att ansvara för produktionen av Ikea-katalogen. Det var enormt mycket jobb, och kunde i den mest intensiva fasen sysselsätta upp emot 200 personer. Det var sagt att jag skulle ha jobbet i tre år men stannade i fyra. Sedan var det lämpligt att gå vidare till något annat, och då sade jag upp mig. Jag lämnade Ikea för fem år sedan.

Designat smycken

Därefter har Maria Ekberg Brännström designat silversmycken i ett företag och nu senast var hon konsult inom event och stora utställningar.

– Jag ska flytta till Skellefteå i augusti men har inte hittat lägenhet än. Det kommer att ordna sig på något vis, jag har ju i värsta fall en stor släkt att bo hos. Tjänsten tillträder jag den 15 september.

Maria Ekberg Brännström är 55 år. Hon har tre vuxna barn varav ett bor i Spanien och två i Storbritannien.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Yvonne Rönngren

Ämnen du kan följa