Nu har valet gjorts, de husen anses bevarandevärda på Älvsbacka

Har du ett fint hus på Älvsbacka? Kanske får du inom kort ett brev om att byggnaden är bevarandevärd.

Vid Manhemsgatan ligger detta funkishus byggt 1936, ritat av arkitekt Edvin Bergenudd. Det renoverades 1995 då Ove Nilsson ritade.

Vid Manhemsgatan ligger detta funkishus byggt 1936, ritat av arkitekt Edvin Bergenudd. Det renoverades 1995 då Ove Nilsson ritade.

Foto: Rune Wästerby

Skellefteå2018-12-27 08:00
undefined
Flera stora villor vid Strandgatan finns med, bland andra denna. Bygglovet gavs 1923 för lantbruksingenjör Henning Wikström. En förnäm nationalromantisk villa där taket har stor betydelse.
undefined
En bit in på Älvsbacka (sett från E4) dyker de första hyreshusen upp. Det här ligger vid Prästgårdsgatan var byggt 1929 och ritat av arkitekt Birger Dahlberg. Anses som ett utmärkt exempel på 20-talsklassicism.
undefined
Vid Varvsgatan ligger detta flerbostadshus från 1957. Har gult fasadtegel och originalbalkonger. Har också fint bevarade garage inne på gården.
undefined
Tidstypiskt uthus vid Varvsgatan.
undefined
Vid Manhemsgatan ligger detta funkishus byggt 1936, ritat av arkitekt Edvin Bergenudd. Det renoverades 1995 då Ove Nilsson ritade.
undefined
Här har vi en lite äldre villa, på Nygatan 74. Den byggdes 1929 åt trädgårdsmästare Adolf Andersson. Ritningar av E D Lundström. 20-talsklassicism med viss herrgårdsprägel.
undefined
Ännu ett årtionde representeras av detta hus, beläget på Östra Nygatan 114. Byggt 1960 och var ritat av Ingemar Andersson. Tidstypisk entré med skiffergång, port i ädelträ och sidoljus.

25 av fastighetsägarna blir nog extra förvånade för deras hus är nya på listan jämfört med tidigare genomgångar.

Kommuner ska enligt lagen bevaka frågor om särskilt värdefulla byggnader.

I Skellefteå görs det numera genom så kallade byggnadsordningar. I områden som inte fått sådan gäller gamla inventeringar.

Blir skyddat

Husen som kommer med får en form av k-märkning som är ganska svag, men kan leda till att man inte får bygga om som man vill.

– Men främst handlar det om att upplysa ägarna att de har ett fint hus. Vi vill att de ska känna stolthet, säger Enar Nordvik, arkitekt på kommunen.

Ska kontakta ägarna

Planavdelningen har hållit på med Älvsbacka en tid, och ett förslag på byggnadsordning finns nu. Det godkändes för samråd när bygg- och miljönämnden hade senaste mötet.

Berörda fastighetsägare ska nu få tycka till. Sedan kommer frågan upp igen för beslut.

Förslaget innehåller 44 hus som anses vara goda representanter för sin tid.

Järnvägen ett hot

Av dessa ligger åtta i korridoren för Norrbotniabanan och kan riskera rivning. Det ska särskilt stå i byggnadsordningen att skyddet inte omfattar järnvägsbygge.

Jämfört med tidigare inventeringar har 25 nya hus tillkommit medan nio har strukits. De som fallit bort är i de flesta fall ombyggda så de tidstypiska dragen har minskat. Eller också har man helt enkelt omvärderat deras betydelse.

undefined
Här är byggnaderna markerade, de är ljusgröna. Hus med en gul ring är nya. Röda zonen är Norrbotniabanans korridor. Rosa kryss är hus som strukits från den förra listan.

Nya på listan

Nykomlingar på listan är exempelvis Skellefteå Krafts båda hus (kontorshuset från 1965 som just håller på att byggas på, samt kopparhuset från 2007) liksom kontorshuset vid Bäckgatan där Skatteverket hyr.

Nya är också Billowska huset samt S:t Olovs församlingshem.

Kvar på listan

Kvar sedan tidigare är Kanalskolan, byggd 1932-1935 i funkisstil, Gula villan och Bruna villan.

Kvar är också Kavaljersbostaden vid Storgatan (Skebo), gamla Strömsör herrgård samt flera andra hus som ligger längs Prästgårdsgatan och Strandgatan och var byggda på 1920-talet.

Tittar man längre åt öster hittar man många flerbostadshus som fortfarande håller stilen, de var byggda från 20-talet i nyklassisistisk stil, på 30-talet i stram funkis eller i 50-talsstil med balkonger i korrugerad plåt. Hyreshus som gemene man nog knappt lägger märke till, men blir mera intressanta när man läser om deras historia.

Även en del villor längre öst på stan finns med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!