Sedan tidigare har kommunen gjort byggnadsordningar för stadsdelar i Skellefteå. Det har också gjorts en kartläggning av fiskelägen.
Nu är det dags för det första samhället utanför stan, och valet blev Skelleftehamn. Senast orten fick en bebyggelsehistorisk inventering var för 40 år sedan.
Husen som blir utvalda får ett visst skydd, det kan ses som den den lägsta formen av "k-märkning”.
Kommunen kommer att be om tips på intressanta hus. Ägarna till de utvalda blir kontaktade, och i slutänden kommer man med i den bok som delas ut gratis till berörda och mäklare. Den kan också köpas i bokhandeln.
Växte med järnvägen
När det gäller Skelleftehamn så var dagens samhälle glest bebyggt fram till 1910 och 1920-talen. Det fanns en del fiskestugor och på Kallholmen låg sommarstugor uppförda av handelsmän.
Uppgången kom med järnvägen som byggdes från Bastuträsk till Kallholmsfjärden. Den invigdes 1912 och orten fick en hel del byggnader som har med järnvägen att göra och står kvar än i dag. I samma veva byggdes hamnen som ledde till att orten började heta Skelleftehamn.
Bolaget byggde
Nästa storhetstid kom med Rönnskärsverken, som började byggas 1928. Det ledde till många nya bostäder, samt kyrka, skola och Folkets hus.
Orten utformades som en trädgårdsstad och många av bolagets byggnader ritades av Johan Åkerlund, som tidigare också ritat mycket för Bolidens samhälle.
Nu återstår alltså att se vilka gamla och kanske också nya hus som kommer med i byggnadsordningen.
Läs mer: Här är husen som anses värda att bevara på Älvsbacka