Miljonrullningen del 4: Upphittat – 6 000 nya kvadratmeter

När Norran upptäckte att kostnaden för Lejonströmsskolan börjat närma sig nybyggnadspris, mättes skolans yta om - och plötsligt hittades flera tusen bortglömda kvadratmetrar.

3 februari 2018 11:55

"För 12 000 kronor per kvadratmeter har vi fått i princip tre helt nya skolor". Orden är kommunalrådet Lorents Burmans (S). Det är en av förklaringarna som politikerna har gett till att fördyringen av skolprojektet ändå har varit rimlig.

Idag är snittkostnaden per kvadrat till och med lägre än så, det ligger på 11 600 kronor för alla skolor tillsammans.

Läs också: Miljonrullningen: Tveksamma förklaringar till fördyringar

Genom hela byggprojektet har kvadratmeterpriset angetts som ett nyckeltal att ta hänsyn till, inte minst för att avgöra om kostnaderna är rimliga eller inte. Och hittills har man ansett att priset ligger på en bra nivå, även om det har blivit dyrare än väntat.

Från början skulle snittpriset per kvadrat för Anderstorp, Balder och Kaplan tillsammans ha landat på strax under 6 000 kronor. Siffran har räknats upp i takt med att projektet har förändrats och blivit dyrare. Men kostnaderna har ändå legat långt under vad det hade kostat att bygga nytt.

Läs också: Miljonrullningen: Politiker saknar svar om skenande kostnader

I maj 2017 fick projektledaren Christer Norberg frågan av Norran om det inte hade blivit billigare att bygga en helt ny skola, med tanke på alla fördyringar. Svaret var då nej.

– Vi ligger fortfarande på de normala priserna för en ombyggnad, som är 10 000-12 000 kronor per kvadratmeter. Att bygga nytt kostar 25 000 per kvadrat, svarade Christer Norberg då.

Totalt har 42 300 kvadratmeter byggts om. Det är den siffra som Norran har fått från support och lokaler under hela hösten. Samma siffra som entreprenören Peab anger på en direkt fråga.

– Vad jag vet är att vi har byggt om 42 000 kvadratmeter, säger Göran Brandt, arbetschef på Peab.

.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; }.lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }

Och det är den yta som Support och lokaler själva har räknat på när de angett "rimliga" kvadratmeterkostnader till politikerna. Men när Norran i januari ser att kvadratmeterpriset för Lejonströmsskolan i själva verket har stigit till nästan 20 000 kronor - så räknar support och lokaler plötsligt om alla ytor - och hittar 6 100 nya kvadratmetrar på skolorna tillsammans. Och då sjunker plötsligt kvadratmeterkostnaden ner till de nivåer man tidigare uppgett, se faktaruta.

Ni har ju hela tiden uppgett att kvadratmeterkostnaden är rimlig. När vi visar att den är uppe i 20 000 på Lejonström – då kommer ni med en ny yta?

– Ni hade sagt något om 20 000 kronor kvadraten och då sa jag att det känner jag inte igen, så då måste vi dubbelkolla ytorna så att vi verkligen har rätt ytor, säger Fredrik Nilsson, fastighetschef på kommunen.

Borde ni inte ha haft de rätta ytorna från början? Det är väldigt mycket som kommer till i efterhand här.

– Givetvis är det viktigt, men det är inte så att man kan sätta sig och exakt mäta upp dem.

Fast mätt dem är just vad support och lokaler har gjort. Så istället för en kvadratmeterkostnad på strax under 20 000 kronor på Lejonström, har man nu med hjälp av drygt 2 000 kvadratmetrar extra fått ner priset till 16 800 kronor.

Ni har ju hela tiden angett för allmänhet och politiker vilka kvadratmeterpriser ni ligger på. Varför är då inte korrekt kvadratmeteryta intressant?

– Det var väl att vi trodde att vi hade rätt kvadratmeteryta tidigare. Vi har inte haft riktig koll på ytorna, fokus har varit på kostnader och budget, svarar Fredrik Nilsson.

Läs också: Miljonrullningen del 1 – Spräckta kalkyler hotar miljardinvesteringar

Läs också: Miljonrullningen del 2 – Budgeten sprack med en kvarts miljard

Vi har inte haft riktig koll på ytorna, fokus har legat på kostnader.

FAKTA

Kvadratmeterpriser beräknat på slutprognos inkl underhållskostnader och ursprunglig yta på 42 300 kvadratmeter.

Anderstorpsgymnasiet 12 200 kr

Baldergymnasiet 6 500 kr

Lejonströmsskolan 19 900 kr

Totalt: 12 800 kr

Kvadratmeterpriser beräknat på slutprognos inkl underhållskostnader och ny yta 48 452 kvadratmeter

Anderstorpsgymnasiet 11 888 kr

Baldergymnasiet 5 284 kr

Lejonströmsskolan 16 812 kr

Totalt: 11 634 kr

Kvadratmeterpriserna går inte att räkna ut på enbart investeringskostnad då en stor del av underhållskostnaderna inte har gått att få specificerade till enskilda skolor, utan tillhör hela ABK-projektet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jenny Petersson