Försök med lunchservering i ny regi i Malå

Nu har det startats ett försök där Galejan två dagar i veckan serverar lunch till dem som bor på seniorboendet på Furugatan i Malå. Försöket kommer att pågå hela sommaren och ska utvärderas i höst.

22 maj 2019 08:00

Som Norran tidigare berättat har Malå kommun dragit in matserveringen vid seniorboendet på Furugatan. I stället får de boende maten serverad i små plastlådor som hemtjänstpersonalen delar ut på rummen.

Beslutet har mötts av protester från både boende, anhöriga och personal. De menar att mycket av den sociala samvaron försvann med de gemensamma måltiderna i matsalen.

Äter tillsammans

Nu har det startats ett försök med lunchservering, där de som bor på Furugatan får möjlighet att äta tillsammans i matsalen två dagar i veckan. Bakom satsningen står Galejan.

Ulrika Bergstedt, verksamhetsansvarig på Galejan, berättar att maten kommer från kommunens produktionskök Grytan:

Vi har lönebidragsanställda och praktikanter och måste se över vad vi har för möjlighet att behålla dem. Vi ska också titta på vad det har gett för effekt. Efter det ska vi ta ställning till hur länge vi ska fortsätta.

– Sedan är jag och personal från Galejan i matsalen och serverar. I snitt är det ungefär tjugo personer per gång som äter.

Hur har det tagits emot av de boende?

– De har varit jättepositiva. Det syns att de tycker att det är jättetrevligt att kunna äta tillsammans.

Ulrika Bergstedt berättar att det har varit lite pusslande med att få ihop matserveringen, men att det passar bra då Galejan sedan tidigare har hand om mattransporterna till äldreboenden och förskolor.

Det gör också att man kan använda samma vagn som till det intilliggande särskilda boendet Furugården.

Tittar på effekterna

Försöket startade den 2 maj och kommer att pågå hela sommaren. Sedan ska det göras en utvärdering i augusti.

– Vi har lönebidragsanställda och praktikanter och måste se över vad vi har för möjlighet att behålla dem. Vi ska också titta på vad det har gett för effekt. Efter det ska vi ta ställning till hur länge vi ska fortsätta, säger Ulrika Bergstedt.

Galejan

Galejan är en kommunal verksamhet som syftar till att skapa meningsfull sysselsättning för människor som av en eller annan anledning hamnat utanför den ordinarie arbetsmarknaden. Galejan tar på sig olika uppdrag och driver även en second hand-affär.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lennart Enkvist

Ämnen du kan följa