Fler gymnasiebussar sätts in, kostar minst en miljon

Det ska sättas in ännu fler gymnasiebussar som går till Skellefteå. Det lovar kommunalråden Maria Marklund och Lorents Burman.

14 augusti 2019 15:09

På måndag börjar gymnasiets årskurs ett, och samma dag införs den nya busstrafiken.

För många av ungdomarna innebär det nya systemet att man måste åka tidigare till stan. Arbetspendling har varit prioriterat när nya turlistor gjorts, och därför har det varit fokus på att resenärerna ska ha anlänt till sitt jobb klockan 08.00.

Det leder till längre väntetider innan skolan börjar klockan 08.30.

Tre blev fyra

Redan från början var det bestämt att tre särskilda gymnasiebussar skulle plocka upp ungdomar längs vissa stråk, främst från Burträsk, Sjöbotten, Ragvaldsträsk, Skråmträsk med flera byar.

Efter protester i våras fick även Vebomark/Vallen/Svarttjärn en sådan buss.

..som blir ännu fler

Nu i veckan har det bestämts att ännu fler bussar ska in.

– Vi kan inte säga hur de ska gå, och hur många det blir. Men frågan måste lösas innan helgen så att ungdomarna vet till veckan, säger de två kommunalråden.

De säger att det jobbats med frågan nu efter sommaren, och eftersom de varit klagomål och skrivelser från Åbyn, Renholmen, Drängsmark, Östanbäck, Ostvik kan det antas att det har med saken att göra.

– Jag vill dock inte ge några löften förrän det är helt klart, säger Lorents Burman.

Började i juni

De två kommunalråden säger att kritiken kring gymnasiet kom igång sedan turlistorna hade publicerats i början av juni. Först då kunde folk se hur det verkligen skulle bli i deras by.

– Vi förutsåg inte att det skulle bli så mycket kritik kring gymnasiet, säger Petra Bassioukas Hanseklint, som utreder busstrafiken. Vi bedömde att en väntetid på 30-45 minuter var acceptabelt för ungdomar i gymnasieåldern.

Till nyår

Kommunalråden säger att lösningen med extra bussar i första hand ska gälla till nyår. Då har det nya bussystemet satt sig och då har man också hunnit göra den första utvärderingen.

– Den här extra satsningen på gymnasiebussar kostar 1-2 miljoner om den pågår ett helt år, säger Petra Bassioukas Hanseklint.

Hon kan inte säga exakt hur stor fördyringen blir, eftersom det inte är bestämt hur många nya gymnasiebussar som ska sättas in.

E4-bussarna stannar inte, Åbyns unga kan tvingas flytta till stanGymnasiets stabschef: Vi vet ännu inte hur många som drabbasGlädjebesked till Vallen – det blir en gymnasiebussSå kan skolbussarna gå till hösten – så ser nya slingorna ut
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Yvonne Rönngren

Ämnen du kan följa