Får böta för test av AI i skolan

Anderstorpsgymnasiet får betala 200 000 kronor i böter för att man testat ansiktsigenkänning via kamera för att registrera elevers närvaro. Det stod klart i går kväll.

21 augusti 2019 10:58

Pengarna måste tas från skolverksamhet som redan har en ansträngd ekonomi.

– Det är alltid tråkigt när vi får sanktionsavgifter, så nämnden får titta mer på varifrån vi ska ta pengarna, säger Felicia Lundmark (S), ordförande i gymnasienämnden.

Skellefteskola registrerade elever med ansiktsigenkänning

Det är Datainspektionen som utfärdar avgiften efter att Anderstorpsgymnasiet utförde ett prov med ansiktsigenkänning hösten 2018.

– Vi välkomnar deras granskning. Men vi anser att vi har gjort så gott vi kan kring projektet, säger Felicia Lundmark.

Hon pekar på att det var ett litet prov i en klass med 22 elever under tre veckor och att man fick samtycke av vårdnadshavare och elever. De som inte ville delta behövde inte. Informationen registrerades på en dator som inte var uppkopplad och som var inlåst. Efter projektet raderas datan.

Skellefteå kommun prisas för kontroversiellt projekt: ”Nästan större än SM-guld”

Hade ni undersökt om detta var lagligt innan?

– Jodå, absolut och vi kontaktade Datainspektionen före. Men de kan bara ta ställning till det i efterhand, säger hon och tillägger.

– Det är spännande med artificiell intelligens och hur vi kan utveckla den i skolan. Lärare lägger 17 000 timmar i dag på närvarorapportering. Vi ville titta på hur vi kunde underlätta och främja undervisningen. Vi har inte bara testat detta utan även blippar – en tagg eleverna har med sig och som registrera närvaro.

Enligt ett pressmeddelande motsvara timmarna som läggs på närvaroregistrering tio heltidstjänster.

Vad innebär beslutet för framtiden?

– Eftersom vi nyligen fått beskedet får vi titta på det och se hur vi ska gå vidare. När det gäller AI-projekt vill vi fortsätta utveckla närvaroregistreringen med hjälp av exempelvis taggar, eller en app, säger Felicia Lundmark.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrika Nohlgren

Ämnen du kan följa