Centern näst populärast i valet lokalt

Moderaterna och Sverigedemokraterna gick framåt i EU-valet om man ser till lokala siffror för Skellefteå. Men mest ökar Centern.

27 maj 2019 11:43

Det visar de preliminära röstsiffrorna efter att 45 av 47 valdistrikt i kommunen har räknats.

– Vi är jätteglada. Det var jättespännande i går kväll och det är kul att vår politik fått genomslag i kommunen. Vi hade inte väntat oss att vi skulle öka så mycket även om vi var rätt säkra på att vi hade ökat jämfört med för fem år sedan, säger Centerns gruppledare Carina Sundbom.

Varför tror du att ni går framåt?

– Vi har drivit viktiga frågor som berör, som att stoppa högerpopulismen, klimatfrågor och sund och säker mat, säger hon.

– Vi syns också mycket i Skellefteå och då läser kanske väljarna hellre vad vi går till val på, tillägger hon.

Sämst gick Liberalerna bland de lokala väljarna.

Vi behövs som bäst nu för demokrati och mänskliga rättigheter.

Liberalernas gruppledare Christina Soldan konstaterar att partiet inte fått det genomslag de önskat.

– Det blåser kalla vindar och de är starka, tar mycket plats och har tyvärr spridit sig till andra partier. Dessutom har vi haft lite oroligheter i partiet under valrörelsen, säger hon som en förklaring till nedgången.

Hon tror att liberalerna kanske skulle ha värnat om att i större utsträckning driva frågor som berör invånarna mer – som Marit Paulsen gjorde tidigare.

– Vi behövs som bäst nu för demokrati och mänskliga rättigheter, så det är viktigt att vi inte ger upp. Vi får vara självkritiska och göra en analys och sedan vända trenden, säger hon.

I Europa som helhet går de liberala partierna framåt. Varför inte här?

– Sverige går mot strömmen. I övriga Europa verkar man ha förstått att högerpopulismen inte är bra för någon, säger hon.

SD ökar

De preliminära siffrorna visar också att Sverigedemokraterna, Socialdemokraterna och Moderaterna gått framåt i Norsjö. Även där var Liberalerna de stora förlorarna.

Sverigedemokraterna fördubblade sitt stöd i Malå och hamnade över risksnittet, men även Centern gick bra. Där var det Miljöpartiet som backade mest.

I Arjeplog tappade Socialdemokraterna många röster och Sverigedemokraterna hamnade på drygt 22 procent, en ökning med 9,4 procentenheter. Moderaterna går också starkt.

Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna går framåt rejält i Arvidsjaur medan framför allt Vänsterpartiet tappar.

Här kan du se det preliminära valresultatet per kommun.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrika Nohlgren

Ämnen du kan följa