Politiker besökte hemtjänstkontor: Stora behov – ”Svårt leva upp till hygienkrav”

Ingen möjlighet att skilja arbetskläder och privata kläder, dåliga tvättmöjligheter och slitna möbler. Det var en del av vad politikerna fick se när de besökte ett hemtjänstkontor i Skelleftehamn.

6 april 2017 16:33

Artiklarna om Stadshuset Brinkens nya möbler väckte reaktioner på många håll. Bland annat har Kommunals äldreomsorgsklubb som bjöd in politikerna Kenneth Fahlesson (S) och Andreas Löwenhöök (M) på besök.

– Bokhyllan väckte känslor. Absolut kan de få dyra möbler, men vi behöver också bra möbler, inte minst att vila i. Vissa får nöja sig med pinnstolar i dag, säger Malin Andersson, Kommunal.

Kommunal: ”Politikerna är välkomna att besöka våra bristfälliga arbetsplatser”

Personalen i Skelleftehamn har haft sina nuvarande lokaler i cirka tio år. Behov av bättre anpassade lokaler har funnits länge och nu är nya ritningar på gång. Däremot är det oklart när det påbörjas.

– Här är det framförallt klädskåp, dusch och tvättmöjligheter som brister, berättar personalen Norran talar med.

 

Läs också:  Designmöbler och gungor – så mycket kostar nya möblerna i Stadshuset Brinken

Enligt riktlinjerna ska anställda kunna skilja privata kläder och arbetskläder åt. Men det saknas det skåp för.

– Så ser det ut på många håll inom hemtjänsten, vilket är ett hygieniskt problem. På grund av smittorisken ska vi kunna skilja kläderna åt, säger Malin Andersson.

I den kombinerade tvättstugan och dushutrymmet finns en tvättmaskin.

– Det är svårt för alla att hinna tvätta och torka kläder i tid, och egentligen ska vi ju ha rena ombyten varje dag. Det är tufft, säger Kamilla Lundqvist, personal.

”Knappt med tid”

På frågan om det är möjligt att gå undan och vila, svarar personal att det finns det knappt tid för på en lunchrast på 30 minuter. Dessutom riskerar man alltid att störas av personal som arbetar eller telefoner som ringer.

– Det är naturligtvis inte bra. I den nya lokalen hoppas vi att man tar hänsyn även till detta behov, vår personal behöver kunna återhämta sig, säger Malin Andersson.

Andra frågor som diskuteras är situationen med bilar – de är för få och vissa krånglar, carport saknas på många håll, säger personal.

Hur upplever du besöket?

– Det var intressant och det är absolut bra att få komma ut och se på verksamheten, säger Kenneth Fahlesson.

 

Det är svårt för alla att hinna tvätta och torka kläder i tid.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa