Förening gjorde svartbygge – måste byta nya fönster och återställa till gammal stil

För ett år sedan bytte hembygdsföreningen fönster i det gamla huset. Men de nya fönstren blev för moderna, och tilltaget anmäldes. Nu måste de betala avgift för svartbygge på 12 000 kronor och dessutom byta fönstren igen.

Foto: Foto: Yvonne Rönngren

Samhälle och välfärd2016-08-30 16:00

Det är en hård tid för Storkåge hembygdsförening får vi veta när vi träffar ordförande Ingvar Bohman och sekreterare Mona Strömbergsson.

Beskedet om att de var anmälda fick de i mars. Sedan har det varit några månader med oro men även kamp.

– Vi har träffat representanter för bygg- och miljönämnden vid två tillfällen, säger Ingvar Bohman. Båda gångerna har vi sagt att vi gjort vad vi förmådde. Vi är vanliga "Agustar" och driver föreningen helt ideellt.

Ingvar säger att de har uppfattat reglerna så att det är utseendet på fasaden som är det viktiga. Ser det ut som före, så får man använda modernare fönster.

Såg på foto

– Byggfirman skickade ett foto på de tänkta fönstren. Vi tyckte de såg tillräckligt lika ut som de befintliga och sade okay.

- Nu i efterhand har vi fått veta att huset är Q-märkt. Det hade vi tyvärr ingen vetskap om. Vi köpte det för fem år sedan av EFS och det har inte varit informerat att det finns Q-märkning, ej heller framgår det av fastighetsregistret, vilket jag tycker är dåligt.

Som en följd av pressen ställdes sommarens hembygdsdag in.

Accepterar straffavgift

Norran träffade Ingvar Bohman och Mona Strömbergsson på måndagen, då var de fortfarande optimister.

- Får vi straffavgiften så accepterar vi den. Vi har gjort ett fel, det får vi ju tillstå, säger Ingvar.

- Men måste vi byta fönstren blir det jobbigt. Jag har tagit reda på att det kommer att kosta minst 140 000 kronor, fortsätter han.

- Frågan är om vi orkar, säger Mona. Vi har tappat luften och känner oss motarbetade.

Båda säger att det redan tidigare är svårt att få engagemang.

- Vi är sex i styrelsen och det är svårt att få folk. Hög medelålder har vi också, tillägger Ingvar.

- Det kan i värsta fall bli så att vi måste sälja husen.

Lägsta möjliga avgift

På tisdagen besannades deras värsta aningar. Bygg och miljönämnden har bestämt att det blir en byggsanktionsavgift på 12 404 kronor, för att de bytte fönster utan att ha bygglov.

Det är en fjärdedel av vad som egentligen skulle ha utkrävts med tanke på husets storlek. Jämkning ner till 25 procent är vad lagen tillåter, så föreningen får alltså minsta möjliga straffavgift.

Jämkningen görs eftersom föreningen anses ha handlat med oaktsamhet och inte gjort fel med flit.

Ska återställas

Någon möjlighet att ge bygglov i efterhand finns inte, eftersom byggnaden anses ha blivit förvanskad. Därför krävs att huset återställs och att det sätts in fönster som mera liknar de ursprungliga, även till sin funktion. Bytet av de nio fönstren ska vara gjort senast 30 november 2017.

- Vi ser inga möjligheter att ändra på beslutet, säger Håkan Lindh, Liberalerna, som är vice ordförande i nämnden. De har gjort ett fel och det måste åtgärdas.

Nämnden var enig om beslutet.

Varit tal om bidrag

Ingvar Bohman säger som kommentar om beslutet:

- Vi har fått veta att man kan få bidrag för fönsterbyte eftersom huset är Q-märkt. Men hur lång tid tar det, och kan man verkligen räkna med att få ett sådant stöd. Det känns ovisst, och man måste ju i grunden känna att man har råd med hela bytet.

Ägts av EFS

Huset det handlar om kallas Lilla Holmforsgården, och ligger vid Storgatan i Kåge. Det har varit en drängstuga till den herrgårdslika Holmforsgården. Båda har tidigare ägts av EFS, men köptes av hembygdsföreningen för fem år sedan.

- Vi hade fått ett arv, därför hade vid råd med köpet, säger Ingvar Bohman.

Föreningen flyttade då verksamheten från den gamla hembygdsgården intill repslageriet, som inte är vinterbonad. Den disponeras nu av Skellefteå Biodlarförening.

Holmforsgården är nu en samlingslokal som hålls varm även på vintern. Där ordnars berättar- och musikcafé med jämna mellanrum och lokalen hyrs även ut.

Längan ger intäkterna

Lilla Holmforsgården hade vid övertagandet en frisörsalong och en nedgången lägenhet som hade stått tom.

Tänkbara hyresgäster hörde av sig om att få hyra lägenheten och renovering gjordes.

- Hyran från salongen och lägenheten är det som håller upp ekonomin. Vi går inte plus men vi klarar oss, säger Ingvar Bohman.

Det klagades dock på att de gamla fönstren var dragiga och svåra att rengöra.

Därför beslöts om fönsterbyte på årsmötet 2015 och det utfördes av en lokal byggfirma förra sommaren.

- Vi tyckte att bytet blev jättebra, och har fått många positiva kommentarer, säger Ingvar Bohman.

Men sett i efterhand så var alltså bytet ödesdigert för föreningen.

Kastade gamla fönstren

Skellefteå museum har vid kontakterna med föreningen frågat vad som hände med de gamla fönstren. Det har föreslagits att man sätter tillbaka de gamla, men sätter ytterligare en glasruta på insidan.

- Fast de gamla fönstren kastade vi, suckar Ingvar Bohman.

Fler moderna fönster

Vi ska tillägga att även stora Holmforsgården har felaktigt utbytta fönster med tanke på Q-märkningen. Det är gjort vid flera tillfällen, och med blandad framgång om man ska se till bevarandevärdet.

Eftersom det gjordes av tidigare ägare har det beslutats att frågan ska avskrivas. Det blir alltså inga sanktioner varken för EFS eller för hembygdsföreningen, och alla fönster får sitta kvar i det stora, gröna, huset.

Det finns dokumentation över hur gamla fönster sett ut i båda husen, eftersom det gjorts bebyggelseinventeringar vid flera tillfällen.

undefined
undefined
Före: Ett av de gamla fönstren blev kvar och ser ut så här. Det anses vara från tiden mellan 1850 och 1900. Foto: Yvonne Rönngren.
undefined
Efter: Här är ett av de nya fönster som blev alldeles för moderna med tanke på att huset är från 1800-talet. Foto: Yvonne Rönngren.

Nya fönstren:

Har lösa fuskspröjs och är pivåhängda, alltså hänger i fästen på sidan och öppnas nertill. Fodren är fastskruvade med stjärnskruv.

Gamla fönstren:

Bredare "kryss" i fönstret och rutorna är sidohängda om de är öppningsbara. Rutorna hänger på mittstolpen, ej på sidorna som sedermera blev standard. Fodren är spikade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!