Brist på värme hårt slag för biodlarna

I fjol handlade det om rekordskörd för biodlarna. Någon upprepning blir det inte den här sommaren, vädret är helt enkelt för dåligt.

22 juli 2015 19:00

Förra sommaren var biodlarna bekymrade över att hettan periodvis helt enkelt var för intensiv för bina. Men slutresultatet blev bra, det handlade om rekordnivåer av honung som skördades. Olle Boman är ordförande i Skellefteås biodlarförening och han konstaterar att sett över en tioårsperiod brukar två år vara toppår och två år bottenår.

– Nu blir det nog ett bottenår. Kommer värmen de kommande dagarna finns det dock ett visst hopp att skörden kan bli något bättre än i dagsläget.

Hälften

Hoppet finns till rallarros och ljung, att blomningen ska ta fart av dessa växter. Normalt brukar en kupa ge cirka 50 kilo honung, förra sommaren handlade det om upp till 60 kilo per kupa. I år har blomningen aldrig riktigt kommit igång på allvar, det krävs temperaturer över 18 grader.

– Den här sommaren får man vara nöjd om skörden blir cirka hälften av vad som gällde i fjol, säger Olle Boman.

Vår region sticker inte ut på något sätt, honungsskörden kommer bli dålig över hela landet. På vissa håll kommer skörden att nära nog utebli helt. Förhoppningar fanns att det skulle bli ett nytt bra år då vintern var mild, det innebar att dödligheten bland bina var låg.

– Men då aldrig värmen kommit på allvar så hjälper det ju inte att vintern var bra.

Finns bin

Runt över världen har det kommit larmrapporter om att bin är en bristvara. Så ser dock inte situationen ut här i Sverige enligt Olle Boman.

– Nej, den typen av problem har vi inte, nog finns det bin.

Vad som också glädjer biodlarföreningen lokalt är att intresset ökar för biodling.

– Vi har haft kurser i vinter och nu finns det tolv nya biodlare i kommunen. Jättekul att fler vill satsa på biodling, säger Olle Boman som själv har 35 kupor.

Nu blir det nog ett bottenår.

Äter 3 000 ton.

I Sverige konsumeras cirka 3 000 ton honung varav cirka hälften är inhemsk. Till slutet av juli pågår säsongen i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa