Bara en tredjedel av ordföranden är kvinnor

Könsfördelningen är sned bland förtroendevalda politiker på ordförandeposter i kommunala nämnder. Bara 5 av 15 av alla ordföranden är kvinnor.

21 april 2015 09:00

Det är föreningen Skevasom har gjort en granskning.Resultatet visar att det är kvantitativt jämställt på vice ordförandeposterna, men inte på ordförandeposterna. På ordförandeposterna är bara en tredjedel kvinnor.

– Vi försöker granska jämställdhet överhuvudtaget, men vi tänkte att politikerna och makthavarna ändå är de som sätter agendan. Vi har märkt att det ofta är mer prat än verkstad och vill därför tydliggöra politikernas ansvar. Vi säger inte att 50/50 på alla poster är den enda lösningen, men det är en bra början, säger Alexandra Sundberg.

Är ni förvånade över resultatet?

– Någonstans så är vi ändå det. Det är ju en väldigt enkel åtgärd att ha kvantitativ jämställdhet och särskilt med tanke på hur underlaget ser ut, att partierna har en jämn könsfördelning. På söndag presenterar vi hur det ser ut i de kommunala bolagen och där är det ännu värre, säger hon.

Alexandra Sundberg säger att granskningen kräver en större diskussion än vad de som jobbar i föreningen har kunnat föra.

– Kan det vara så att det är lättare att släppa ifrån sig vice ordförandeskapet till en kvinna för den posten är lägre i rang? Eller har det med att göra att det är oppositionspartierna som väljer vice ordförande och Socialdemokraterna som väljer ordföranden? Vi säger inte att det är så, men det kommer så mycket följdfrågor.

Hon vill veta hur kommunen resonerar, särskilt när jämställdhet är en del av kommunvisionen och kvinnor omnämns som den viktigaste målgruppen i 2030-arbetet.

– Sedan ska vi inte glömma bort andra aspekter heller. Vi vill inte bara att det ska vara vita kvinnor från medelklassen. En större mångfald gynnar samhället bättre, säger hon.

 

Vi har märkt att det är ganska mycket prat, men lite verkstad och därför vill vi flytta över ansvaret på dem.

”Handlar om att skapa bra förebilder”
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lina Andersson