"En hungerstrejk ger inte förnyad prövning"

Migrationsverkets företrädare konstaterar rent allmänt att en hungerstrejk inte påverkar ett beslut om utvisning. Man kan liksom inte tvinga fram en förnyad prövning.

Migrationsverket kan inte kommentera enskilda fall utan fullmakt från de berörda, men säger rent allmänt att en hungerstrejk inte påverkar beslutet om avvisning. (Arkivbild)

Migrationsverket kan inte kommentera enskilda fall utan fullmakt från de berörda, men säger rent allmänt att en hungerstrejk inte påverkar beslutet om avvisning. (Arkivbild)

Foto: Tomislav Stjepic

Koler2022-01-11 07:45

Det är presskommunikatören Karin Andrén som i mejl svarar på frågor om hur en sådan desperat åtgärd som en hungerstrejk påverkar i ett utvisningsärende, om det nu alls påverkar?

– Nej, det gör det inte, konstaterar Andrén.

I sitt mejl skriver hon inledningsvis att man från Migrationsverkets sida naturligtvis förstår att det är en svår situation att få ett beslut om utvisning.

– Men att en person hungerstrejkar är dock inte något som påverkar Migrationsverkets beslut eller ger individen möjlighet till en ny prövning, säger hon.

Andrén påpekar också att det enda som egentligen händer, är att ifall personen eller personerna är tagna i förvar informeras sjuksköterskan på förvaret om hungerstrejken för att kunna följa den medicinska utvecklingen.

Migrationsverkets personal kan inte uttala sig i enskilda fall och gör följaktligen inte det i detta ärende heller. Om Saadat Seiyidova och Gachay Mammadov gett PT fullmakt hade reportern kunnat få ta del av själva utvisningsbeslutet, men inte mer än så.

Några övriga kommentarer lämnas inte, annat än hur det rent generellt fungerar.

Att ett beslut om utvisning fattats innebär dock att verkets handläggare inte funnit tillräckligt tungt vägande skäl för att bevilja familjen uppehållstillstånd, att hotbilden mot dem i Azerbadjan inte uppges vara så stor att det skulle motivera ett annat beslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!