Ekologisk odling med äpplen centrum

I våras startade Victor Ahlm och Linus Öberg upp ett eget äppelmusteri i Victors gamla stall. Nu tänker de även starta en ekologisk äppelodling i Klutmark. ”Vi planerar att plantera en äppellund längs med Skråmträskvägen och även ner mot älven”, säger Victor.

I vanliga fall jobbar båda som ingenjörer men satsar nu på äppelmusteri och till våren även en ekologisk äppelodling.

I vanliga fall jobbar båda som ingenjörer men satsar nu på äppelmusteri och till våren även en ekologisk äppelodling.

Foto: Jeanette Lövgren

Klutmark2021-10-01 19:00

Idén med ett musteri för Linus och Victor föddes under en surströmmingsskiva förra året i augusti. Då upptäckte killarna att de hade det gemensamma intresset.

Både två hade funderat på var sitt håll vad man skulle kunna göra med äpplena som fanns på deras gårdar, kanske starta ett musteri. Därför resulterade vänskapen med att de startade ett företag.

— När vi flyttade till husen för tre år sedan började jag redan då tänka i banorna att det vore kul med ett musteri och äppelodling, säger Linus.

Efter samtalet så insåg både Linus och Victor att det här med ett musteri måste de gå vidare med.

Båda hade sett hur mycket svinn det var på äpplen, hur folk kastade bort äpplen och det kändes fel. De tyckte själva att det var svårt att hitta någon som mustar och de brinner för att man ska ta tillvara på det som finns lokalt.

— Jag kände direkt att det här var något för oss. Det här ska vi göra och att vi skulle starta det till hösten där på, säger Victor.

Eftersom de inte visste något om hur man mustade äpplen så började killarna att förkovra sig och leta information. Victor och Linus la ner många timmar under vintern på hur man mustar äpplen. De skickade och delade information med varandra.

—Vi läste många artiklar på SLU:s webbplats om dryckestillverkning, säger Victor.

De tittade också på vilka och hur stora maskiner de skulle satsa på, vilken budget de hade, samt på vilken nivå de skulle lägga sig.

— Det okända för oss var vilken efterfrågan som fanns, fortsätter Victor.

Han hade även en passande lokal, det gamla stallet där de kunde hålla till. Där har de bland annat målat och förberett för att få plats med maskinerna, dragit in vatten och blev sponsrade med diskbänk av en granne.

— Rummet är bara 15 kvadratmeter. Vi försökte tänka till var vi skulle placera maskinerna för att få ett bra flöde. Efter en säsong ser vi en förbättringspotential, säger Linus.

Maskinerna som de köpte in var en kross och press som anlände från Tyskland i våras. Därefter har de köpt in en pastöriseringapparat för att musten ska hålla sig färsk i minst ett år.

— När man bara har sett maskinerna på bild är det svårt att föreställa sig storleken på dem, säger Viktor.

— Maskinerna är relativt enkla, inte någon automatiserad produktionslinje, men det är tillräckligt för att vi kan producera cirka 30 liter i timmen, fortsätter Linus.

Det är tre moment efter varandra som ska fungera. De startade upp att musta i slutet av augusti för att se att allt fungerade. Äpplena var inte riktigt mogna så det blev en syrlig smakupplevelse.

— Nu fungerar det riktigt bra, så fram till nu i höst har vi mustat cirka 1 000 kilo äpplen och av det har vi fått fram 500 liter äppelmust.

För att inte bara kompostera äppelkrossen ger de äppelmassan till deras sommarlamm som de växer och mår gott på.

Den senaste idén som de har planerat är en ekologisk äppelodling till våren. De har redan beställt 40 äppelträd, bland annat ryska och finska sorter och även några päronträd.

—Vi har gjort en markanalys och skickat in jordprover för att kunna få bra gödselråd. Det är en långsiktig satsning och målet är att producera en till två ton äpplen per år. För att äppelträden ska blomma och må bra, så måste vi optimera för blommor och bin. Just nu är det på hobbynivå, säger Victor.

Äppelträd

Några tips på Ryska och Finska äppleträd som trivs i zon 5-7

Pekka, Antonovka Safranoje, Renman, Esters päronäpplen, Ananaskanel, Railamo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!