Sverige inte förskonat från klimatrisker

FN:s klimatpanel IPCC varnar för att världen gör för lite för att häva den dystra klimatutvecklingen. ”Vi måste inse allvaret. Sverige är inte mer förskonat för klimatriskerna”, säger klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S).

Klimat- och miljö­minister Annika Strandhäll. Arkivbild.

Klimat- och miljö­minister Annika Strandhäll. Arkivbild.

Foto: Lars Schröder/TT

Klimat2022-02-28 13:28

Även Sverige drabbas av klimatförändringarna, men i de allmänna diskussionerna tar klimatriskerna liten plats, enligt klimat- och miljöminister Annika Strandhäll.

Hon hoppas att FN:s klimatpanels nya rapport kan bidra till att ändra på det.

– I den svenska debatten om klimatriskerna ges ofta en bild av att vi skulle vara mer förskonade – och det är ju inte så. En 1,5 graders temperaturökning bedöms för Sverige och de nordiska länderna länderna motsvara ungefär 3 graders temperaturhöjning i form av klimatkonsekvenser. På det sättet är vi mer utsatta, säger Annika Strandhäll på telefon från Nairobi i Kenya, där hon befinner sig för ett möte med FN:s miljöförsamling Unea.

"Syns här och nu"

Den nya rapporten från FN:s klimatpanel är gedigen och odiskutabel i sina slutsatser, anser hon.

– Det här är 300 forskare från hela världen med totalt 34 000 referenser. Slutsatserna går inte att ifrågasätta. Effekten av klimatförändringarna är här och de syns här och nu.

IPCC konstaterar att det inte längre räcker med halvhjärtade åtgärder.

TT: Vad ska den svenska regeringen göra?

– Vi arbetar i två spår.

– Det ena är att klimatsäkra Sverige och få mer beredskap på plats.

I år går 500 miljoner kronor till detta, jämfört med 25 miljoner förra året, säger hon. Bland annat vill regeringen att alla kommuner framöver ska bli skyldiga att ha skyfallsplaner.

Det andra spåret handlar om att se till att nå utsläppsmålen.

– Vi kan inte börja tumma med den politik som krävs för att nå dit. Vi ser nu att reduktionsplikten funkar till exempel, säger Strandhäll.

Hon nämner även infångning och lagring av koldioxid som en viktig åtgärd, liksom elektrifieringen av den svenska fordonsflottan.

Öka medvetenhet

TT: IPCC är tydlig med att riskerna för samhällen kommer öka – hur orolig är du?

– Jag är orolig men vill utifrån ett nationellt perspektiv inte vara alarmistisk. Jag är också positiv till mycket som händer när det gäller den gröna omställningen, säger Annika Strandhäll.

Något som klimatrapporten kan bidra med är att öka svenskarnas medvetenhet tror hon.

– Vi står inför sjöar som svämmar över, sjukfall, skogsbränder. Vi kommer inte att kunna säga att det är väderfenomen som dyker upp vart hundrade år, för det är det inte.

IPCC:s rapport är den andra i raden i klimatpanelens nuvarande kunskapsgenomgång. Den första delen kom i somras. I april kommer del tre, och i höst hela sammanställningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!