Klart med delat styre i Malå

Nu är det klubbat och klart: Lennart Gustavsson (V) och Mikael Abrahamsson (S) delar på kommunalrådsposten i Malå – en annorlunda lösning som både har sina för- och nackdelar, enligt kommunalråden.

3 december 2018 18:30

Vänsterpartiet, med hemvändande förstanamnet Lennart Gustavsson i spetsen, gick starkt framåt i valet och blev största parti i Malå med drygt 32 procent av rösterna. Socialdemokraterna backade en hel del, men fick ändå närmare 31 procent.

De första kontakterna mellan partierna togs redan under valkvällen, samtal som har fortsatt sedan dess.

– Det har gått bra att komma överens. Det här har varit det enda spåret vi har haft sedan valet, säger Mikael Abrahamsson.

Vid måndagens kommunfullmäktige fattades de formella besluten. Då blev det bland annat klart att Lennart Gustavsson blir kommunstyrelsens ordförande, samtidigt som kommunalrådsposten delas så att både han och Mikael Abrahamsson blir kommunalråd på 50 procent.

Dessutom blir Arne Hellsten (ML) kommunalråd på 30 procent.

Exakt hur arbetsfördelningen ska se ut är inte klart, men tanken är att uppdragen ska delas upp efter intresseområde och kompetens.

– Det kan vara en fördel att vi är två. Vi ska kunna komplettera varandra och vi behöver inte åka på allt, säger Lennart Gustavsson.

Nackdelar då? Ja, enligt de båda kommunalråden är det risken för otydlighet:

– Om vi inte är överens kan det bli så att folk går emellan och försöker få sin vilja fram, säger Lennart Gustavsson.

– Där måste vi vara helskärpta och gå de rätta vägarna, inflikar Mikael Abrahamsson.

För Lennart Gustavsson kommer halvtidsuppdraget att kombineras med ett liv som pensionär. Mikael Abrahamsson återvänder däremot till sitt gamla arbete.

– Jag kommer att gå tillbaka till gruvan i Kriberg på halvtid, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lennart Enkvist

Ämnen du kan följa