Det var när klockan slog 19.23 på torsdagen som forskningsraketen, som fått namnet BROR, lyfte från rymdbasen Esrange utanför Kiruna. Och experimentet skapade på 240 kilometers höjd ett ljusfenomen på kvällshimlen.
– Det här var bland de vackraste raketuppskjutningarna jag har upplevt på Esrange. Men ännu viktigare, denna forskning kommer att bana väg för en djupare förståelse av rymdväder, fenomenet norrsken och hur det påverkar rymdinfrastruktur som är avgörande för våra samhällen på jorden, säger Krister Sjölander, chef för nyttolaster och flygsystem på SSC, i ett pressmeddelande.
Forskare vid Institutet för Rymdfysik (IRF) i Kiruna ska sedan använda datan för att studera förhållanden i den närmaste rymden, något som väntas ge viktiga pusselbitar för att besvara frågorna om norrsken.
Experimentet ska också möjliggöra bättre prognoser av solens aktivitet och hur solvindar av laddade partiklar påverkar kritisk infrastruktur på jorden och satelliter.
– Jag är mycket glad för att vårt forskningsexperiment BROR fungerade utmärkt. Vi har fått viktiga resultat. Jag hoppas att analysen av all data kommer att tillåta oss att ta ytterligare ett steg för att förstå ett så fantastiskt fenomen som norrskenet. Jag är evigt tacksam för alla deltagare i experimentet, säger Tima Sergienko, huvudansvarig för forskningsexperimentet vid IRF.