Svenskarna har exakt samma elpris

På fredag var inköpspriset för el samma i Sveriges fyra elområden. En kilowattimme på nordiska elbörsen kostade i snitt 211,68 öre – oavsett om man bor i Kiruna eller Smygehyk.

Sveriges fyra elområden har samma inköpspris, så kallat spotpris, på den nordiska elbörsen under fredagen. Det är priset som ligger till grund för vad den med rörligt elavtal får betala per kilowattimme, antingen baserat på snittet för månaden eller per timme.

Sveriges fyra elområden har samma inköpspris, så kallat spotpris, på den nordiska elbörsen under fredagen. Det är priset som ligger till grund för vad den med rörligt elavtal får betala per kilowattimme, antingen baserat på snittet för månaden eller per timme.

Foto: Montage

Kiruna2022-09-30 16:30

Det är ovanligt med samma elpris i hela Sverige, enligt energiexperten Peter Palo. Normalt är det billigast i norr.

– Jag har sett någongång att vi haft likvärdigt med södra landsändan men nu ligger det precis lika, säger han.

Han tror att det beror på två faktorer.

– En orsak brukar vara om det blåser kraftigt i södra Sverige för då har man vindkraften som jämnar ut, men också efterfrågan av el ute på kontinenten. Men det är mycket ovanligt att det är som idag.

Vindkraften stod klockan åtta på morgonen för 3,8 procent av elproduktionen, enligt Svenska kraftnät.

Magnus Thorstensson, elmarknadsanalytiker på Energiföretagen Sverige, har inget bra svar på varför det är samma pris.

– Jag tycker att det ser ut som att det finns många begränsningar i överföringskapaciteten söderut (till kontinenten). Varför det ser ut så kan jag inte svara på, om det är planerade jobb eller något annat. Det är även begränsningar till Finland både från SE1 och SE3. Det är väldigt intressant, säger han.

Priserna är lika även på lördagen.

– Men imorgon är det helg och då rasar priset till 50-60 öre. Efterfrågan spelar stor roll och ju närmare vi kommer uppvärmningssäsongen, desto större roll spelar temperaturen. Förra veckan hade vi fortfarande 18 grader i södra Sverige men nu har det trillat ner 3-4 grader och börjar bli lite kyligt. Då ökar efterfrågan, säger Thorstensson.

Hur vanligt är det med samma elpris i hela Sverige?

– Före 2020 hade vi sagt att det inte är särskilt ovanligt. Vi hade prisskillnader då men inte så ofta. Efter hand som reaktorer stängts ner har prisskillnaderna ökat och inträffat oftare. De sista 18 månaderna har det inte varit särskilt vanligt.

Elpriset i norra och mellersta landet är relativt högt och i söder lägre än vad elanvändarna börjat vänja sig vid, enligt elmarknadsanalytikern Christian Holtz på företaget Merlin och Metis.

Han svarar att det till stor del beror på låg vindkraftsproduktion i norr.

– Jag tror att detta är något vi kommer se mer av framåt, det vill säga att det blir lika höga elpriser i norra Sverige som i södra Sverige när det blåser lite i norr. Sett över hela vintern är jag dock helt övertygad om att elpriserna kommer bli markant lägre i norra än i södra Sverige. I ett normalscenario väntas elpriset i Malmö bli uppåt fem gånger högre än i Kiruna sett över hela vintern.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!