Bertil Svonni kör norrut på E10:an från Rensjön. Han berättar om händelsen en lördag för två veckor sedan.
– Jag har kört mycket längs den här vägen i vår. Jag körde sakta för att kolla renarna så de inte blir påkörda av tåg eller bilar. När jag skulle få undan renar från vägen närmade sig polisen bakifrån, och de satte på blåljuset.
Med i Bertils bil var frun och barnbarnet. Bertil Svonni blir uppmandad att blåsa.
– Jag blåste, och det var positivt. Jaha, det var då en långvärkande grogg jag drack i mars, sa jag till polisen.
Svonni fortsätter:
–Jag fick blåsa igen. Det visade positivt och jag sa att vi får åka till lasarettet och ta blodprov. Den andra polisen kom och blåste och sa att det visade positivt för henne också. Jag skulle egentligen ha sagt att vi skulle åka båda två till stationen, jag är rattfull och hon är full i tjänst.
Varför åkte ni inte och tog ett extra prov?
– De sa att det var fel på apparaten. Och jag har tänkt efteråt att det där var ju farligt. Tänk om apparaten visar fel åt andra hållet, om någon är full och den visar negativt. Det vore livsfarligt. Då kan ju vad som helst hända.
Bertil Svonni har väntat på att få höra vad som var felet med utrustningen.
– Det vore bra att höra hur det gick i den där saken, men jag har inte hört något och nu har det gått snart två veckor. Det kan ju inte stanna mellan några personer, informationen om appareten måste komma vidare till cheferna, säger han.
Det gör honom inte något att det blev fel i hans fall. Även om barnbarnet blev rädd och inte sa ett ord på hela kvällen.
Han är mer bekymrad över vilka andra konsekvenser som kan komma av att ett instrument visar fel.
Polisen bekräftar händelsen. En patrull på väg till Riksgränsen stannade en bil och föraren blåste positivt.
– Det gjordes utredningsåtgärder på plats och patrullen kunde konstatera att det var fel på sållningsinstrumentet de hade med sig. Föraren av fordonet var därefter inte längre skäligen misstänkt för brott, och då har vi inte något stöd i lagen för att medta honom för kroppsbesiktning, säger Emil Kågström, gruppchef, Polisen Norra Lappland.
Han berättar vidare att polispatrullen, som en del i utredningsåtgärderna på plats, kontrollerade sållningsinstrumentet genom att bland annat själva blåsa i det.
Kunde ni hört av er senare till mannen?
– Patrullen har i samband med fordonstoppet meddelat på plats att han inte var misstänkt för brott.
Om något är fel på mätningsinstrumentet som i det här fallet, kan det då visa fel åt andra hållet?
– Det görs regelbundna kontroller av våra sållningsinstrument som vi har, för att sånt här inte ska inträffa.
Men om det händer?
– Jag har aldrig varit med om att det skett, att en person man upplever är påverkad av alkohol blåser och instrumentet visar negativt, säger Emil Kågström, gruppchef, Polisen Norra Lappland.
Bertil Svonni tycker att poliserna skötte sig bra.
– Det är inte deras fel att apparaten var trasig, säger han och tillägger att de gärna får komma tillbaka för hastighetskontroller längs samma sträcka.
– Det hade behövts, det körs alldeles för fort här.