Vintrarna kan bli upp till åtta grader varmare när vi når 2071-2100, i ett scenario där utsläppen av växthusgaser fortsätter att öka.
Klimatrapporten, som släpptes på måndagen, är baserad på data från SMHI och vänder sig till alla.
Det säger Josefine Strand, handläggare på miljöanalysenheten.
– Vår tanke är den ska vara enkel för alla att förstå. Det är kortare beskrivande texter och bilder som är enkla.
Senast en liknande klimatrapport för fjällen släpptes var 2012, och då var även övriga fjällän med.
Nu är det fokus på Norrbotten.
– Forskningen pekar på att fjällmiljöerna är de som generellt kommer att genomgå de största förändringarna till följd av ett förändrat klimat, säger Josefine Strand.
– Det sker en klimatförändring redan i dag, delar av den är naturlig och ingen vet exakt hur klimatet kommer att förändras i framtiden. Även om det här är en rapport som tar med många fler parametrar än 2012, så är det inte alla parametrar som är med.
I det "värsta scenariot" målas upp en bild där växtsäsongen förlängs, det blir mer nederbörd under vintern och torrare somrar.
Hela fjällkedjan kan påverkas men de största förändringarna kan ske i de östra delarna av fjällkedjan. Medan högfjällsområden som Kebnekaise och Sarek klarar sig mer intakta.
Vilka kommer märka av mest konsekvenser?
– De som har sin rekreationsplats i fjällen, de som bor i fjällen, rennäringen, turismen och fiskare. Med kortare vintrar kommer fjällanläggningar behöva ha andra alternativ för att gå runt.
Bilden av skoterföret som vi känner till det, kan också förändras.
– Det kommer påverka många som vill köra skoter. Det blir en kortare säsong, sämre isar och mer oförutsägbara förhållanden. Det är svårt att veta om det är bra skoterföre, och de isar som brukar vara säkra kanske inte är lika säkra i framtida klimat.
Större risk för isbildning vid backen kan göra det svårare för renar att gräva fram föda som är på marken.
Isarna kan komma att lägga sig senare på säsongen, på större sjöar som exempelvis Torneträsk. Det kan även bli osäkrare flyttleder för renar längs älvar och sjöar.
– Där kan det behövas alternativa flyttleder.
Hur ska ni använda er av rapporten?
– VI kommer ta med oss informationen när vi svarar på remisser. Det är viktigt att tänka på framtiden när man svarar på frågor.