Besparingar på mjölk, fisk och efterrätter. Det är några av de förslag som Kultur- och utbildningsnämnden tagit fram för att få en budget i balans. Nämnden kommer med besparingarna att minska sina utgifter med ungefär tre miljoner kronor, lika stort som underskottet är för 2023.
– Med de åtgärderna så kommer nämnden inte att dra över för 2024. Det återstår ännu att se hur 2024 kommer att se ut men det känns bättre att göra ändringarna i början av året så att vi inte behöver komma med krisåtgärder mot årets slut, säger Emilia Töyrä (S), kultur- och utbildningsnämndens ordförande.
Kostnadsökningarna för måltiderna har skett på grund av inflation, ökat pris på livsmedel samt ökade drivmedelspriser.
Enligt nämndsordföranden hade kommunen inte tvingats att genomföra kostnadsåtgärderna kopplat till måltiderna om det var så att kommunen satt i en bättre finansiell position. I ett annat läge hade det gått att besluta om att yrka mer pengar till nämnden istället för att spara.
– Det som är viktigt att ha med sig med det förslaget som vi lade fram är att det kommer inte påverka näringsriktigheten i maten. Kommunen har haft ett väldigt bra utbud tidigare och även om rubrikerna säger något annat så är det inte så att vi kommer att gå ned till någon fattigmansnivå utan det bli snarare mer jämlikt andra kommuner. Däremot så blir skillnaden större när man går från en högre nivå, säger Emilia Töyrä.
I förslaget finns även en besparing på 470 000 kronor kopplat till en kocktjänst som på pappret gjort efterrätter till socialförvaltningen. En tjänst som kan tas bort i samband med att tjänstens arbetsuppgifter kraftigt minskas då denne inte kommer att laga efterrätt till de äldre mer än under helgen. De indragna efterrätterna måndag till söndag står för drygt en miljon i besparingar, men om beslutet blir att fortsatt erbjuda efterrätter under helger innebär det en besparing på 643 000 kronor.
Enligt Emilia Töyrä så handlar besparingen snarare om att dra in en redan vakant tjänst och inte ersätta den, än att en person kommer att behöva varslas i och med den föreslagna förändringen.
– Förhoppningen är att nämnden inte ska behöva göra fler åtgärder och med tanke på att inflationen börjat gå ned så kanske det inte blir ett högre kostnadsläge under 2024, säger hon.
Beslut kring sparkraven fattas i början av 2024.