Den gula skolbyggnaden på gamla Jägarskoleområdet är i vanliga fall en plats för lärande, skoj, skratt och stim. Nu präglas den av sorg och saknad efter att den 15-årige pojken som drogs med av vattenmassorna i Nissonjohka har förklarats död. Skolan tog emot beskedet på torsdagskvällen och rektorn samlade föräldrar och lärare till ett möte.
– Vi gick igenom den information vi har och gav dem möjlighet att ställa frågor, säger Sven Ylipää.
Kan du vara rektor i dag?
– Ja, idag är jag rektor. Fokus ligger på arbetet med elever och personalen här, för att komma igenom det skede vi är i nu.
Ikväll kommer skolan att hållas öppen för elever och föräldrar.
– Tanken är att det ska finnas en plats som är öppen där de som vill kan samlas, de som känner behov kan samlas här i alla fall. Det minsta vi kan bidra i det här läget.
Skolan har befunnit sig i krisläge sedan olyckan inträffade och Sven Ylipää har fått återkommande rapporter om pojkens status medan han vårdades vid universitetssjukhuset i Tromsö.
– Vi visste att han var allvarligt skadad och att det inte blev bättre utan sämre. Det gjorde att vi förberett oss för det värsta så långt vi kan göra, säger han till Norrbottens Media.
Trots det har hoppet levt in i det sista, fram till beskedet kom.
– Nu har det värsta tänkbara hänt, en elev som går på vår skola har dött.
Friluftsprofilen och småskaligheten gör att elever, lärare och föräldrar kommer varandra väldigt nära.
– Så är det, det är en av våra framgångsfaktorer och vi tror att det är därför vi når goda resultat.
Det gör också att sorgens rötter blir djupa.
– Vi har gjort detta i 15 års tid, men har aldrig varit i närheten av något liknande trots otaliga lägerskolor.
Hur mår personalen?
– Alla är förstås tagna av händelsen. Men för de lärare som var med på platsen är det extra jobbigt. De har agerat professionellt och bra i situationen, men när det inget gick vägen...
– Vi fick inte hem alla elever som vi alltid annars ska.
Undervisningen har varit pausad sedan tisdagen och under fredagen samlas eleverna i olika grupper och skolan ordnar aktiviteter som passar för de olika åldrarna på eleverna.
– Mycket leder fram till prat om liv och död, meningen med livet. Anpassat utifrån ålder förstås. Vi försöker hålla ihop och vara nära varandra, försöker se vägen framåt, säger Sven Ylipää.
Han berättar att de fått mycket stöd från olika håll, folk som hört av sig för att beklaga sorgen och gamla elever som också kommit förbi för att prata.
– Vi känner ett enormt stöd från många olika håll, personer som känner med familjen som förlorat sin son men även ger oss stöd i det här läget. Den uppslutningen är oerhört viktig.
Den andra eleven som också drogs med av vattenmassorna har fått åka hem från Gällivare sjukhus.
– Han är tillbaka i skolan idag och det är glädjande för oss. Men han har varit med om något fruktansvärt och behöver stöd och hjälp.
Thomas Lövgren/Norrbottens Media