Råttorna har gnagt i bilar – dyr historia för bilägare

Flera bilar på bolagsområdet i Kiruna har det tuggats i under den senaste tiden. Det är råttor som orsakat problemen. Marie Anundi är en av de utsatta. "Bilen startade inte och det visade sig att det är råttor som ätit i motorrummet", säger hon.

Flera bilar på bolagsområdet i Kiruna har det tuggats i under den senaste tiden. Det är råttor som orsakat problemen.

Flera bilar på bolagsområdet i Kiruna har det tuggats i under den senaste tiden. Det är råttor som orsakat problemen.

Foto: montage

Kiruna2022-11-28 15:00

Bilen startade inte och sattes på laddning. Men trots laddning så ville den inte starta. Det ledde till verkstadsbesök och där konstaterades att råttor varit framme och gnagt sönder delar. 

– Vi trodde att det var något naturligt problem när bilen inte startade men det visade sig vara råttor som gnagt på kablar och isoleringsmaterial under huven, säger bilägaren Marie Anundi. 

Enligt Anundi är hon inte ensam. Fler bilar har hamnat på verkstad från samma område – av samma anledning. Gnagarna har orsakat boende på bolagsområdet i Kiruna problem under den senaste tiden.

– Jag är förvånad över att vi som bor här inte fick någon information om råttorna direkt när de första problemen upptäcktes. Vi har inte fått någon samlad information som hyresgäster. Man går och kollar runt och kikar till bilarna. Häromkvällen såg jag en av grannarna som gick omkring i mörkret med pannlampa och ficklampa och kollade bilen, säger Marie Anundi. 

En närboende på bolagsområdet i Kiruna har även hon drabbats av ovälkomna bilgnagare. 

– Jag blev uppmärksam på det här när en granne bad mig kontrollera bilen. Då såg jag att de varit där. Min bil fick jag skicka på verkstad, säger hon. 

När notan kom från verkstaden visade det sig att reparationskostnaderna landade på cirka 10 000 kronor, varav bilägaren fick betala självrisken på 3 000 kronor. Det här utspelade sig i oktober. Hon upplever dock att hyresvärden, LKAB fastigheter, inte tagit hennes anmälningar på allvar. Hon har gjort flera anmälningar som inte hörsammats säger hon. Nu har hon problem med råttor som hon tror finns i golvet. 

– Jag bandar ljuden för att ha "bevis" eftersom jag inte anser att LKAB fastigheter lyssnar på mig. Jag är inte beredd på att ha husdjur av den här sorten. Det är obehagligt, säger hon.

Men det är inte bara på bolagsområdet som råttorna finns. Även i nya centrum har råttor synts. En privatperson fångade en död råtta på bild bakom Kulturhuset Aurora under förra veckan, men såg också en levande råtta som sprang vid huset. 

Fredrik Bergström, fastighetschef på LKAB fastigheter, är medveten om problemet på bolagsområdet och säger att fastighetsbolaget tagit till åtgärder. Orsaken ska ha varit oplomberade sopkärl. Alltså hål under sopkärlen som gör det lätt för råttorna att ta sig in underifrån. Något som LKAB fastigheter nu ska ha åtgärdat via Tekniska verken. Man har dessutom kallat in skadedjursbekämpare. 

– Vi har tagit in Anticimex som satt ut fällor och sopkärlen är nu plomberade av Tekniska verken. Vi måste förlita oss på de som kan sådana här saker, säger Bergström.

De båda hyresgäster som vi talat med är missnöjda med hur ni som hyresvärdar skött informationen kring råttproblemet.
Är det inte rimligt att informationen ska gå ut till de boende så fort problemet uppstår?

– Jag kan inte uttala mig om hur informationen fungerat i det här fallet. Men självklart ska informationen ut. Jag ska informera mig inom verksamheten om hur det gått till från vår sida, säger Fredrik Bergström. 

En hyresgäst upplever att ni inte tar råttproblemen på allvar. Hon säger att hon har råttor i golvet. Vad säger du om det?

– Det är svårt för mig att svara på. Jag måste undersöka det här närmare, säger Fredrik Bergström. 

Brunråtta

Könsmogna efter fem veckor
Dräktiga 3 veckor
Kan få mellan 7-10 ungar per kull beroende på förhållanden
Livslängd 1-2 1/2 år
Smittobärare av: 
Leptospiros - Weils sjukdom
Salmonella
Svinpest
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!