Fjällräddarnas film ska ge färre olyckor på Kebnekaise

Kirunas fjällräddare har satsat sexsiffrigt på en kortfilm om att vandra på Kebnekaise i verkligheten. "Reaktionerna har varit jättepositiva", säger fjällräddaren Stefan Nilsson.

Fjällräddarnas film ska öka medvetenheten på Sveriges högsta berg.

Fjällräddarnas film ska öka medvetenheten på Sveriges högsta berg.

Foto: Viktor Björnström / Nordsidan produktion

Kiruna2023-03-25 13:00

Boomen med över 20 000 vandrare till Kebnekaise per år och alla vackra bilder på sociala medier har en baksida. En del som tar sig dit har inte koll på fjällen.

– Det är ett problem att fjällvandrare översköljs med inspirationsfilmer som lockar till stordåd. Det är fina bilder där folk springer i lätta trailskor och lätt packning men det är inte alltid så fjällvärlden ser ut, säger Stefan Nilsson i Kiruna fjällräddarförening.

I augusti spelade de in kortfilmen med naturskyddspengar de tjänat genom att plocka skräp.

– Det har funnits behov av en film som andas sans och balans med reella tips. Så vi tänkte att vi gör en, säger Stefan Nilsson.

Han kan inte på rak arm svara på vad filmen kostade, men det var i 100 000 kronorsklassen.

– Vi fick ju en rejäl slant.

På senare år har antalet olyckor och utryckningar nått rekordnivåer i fjällen. Ofta beror det på okunskap och bristande förberedelser, enligt fjällräddningen. På senare tid har antalet insatser halverats i Norrbotten, 2018 var de 143 jämfört med 70 under 2022, men det tros ha samband med coronapandemin och att resandet minskat för att folk fått mindre pengar att röra sig med.

Stefan Nilssons första råd är att ta reda på vilka förhållanden som råder på fjället och att kika på väderprognosen. Det andra är att lyssna på de som vet mer. Där hoppas han att filmen kan hjälpa.

– Ibland har man en övertro på sin förmåga. Alla vill vara världsmästare och det gäller framför allt tonåringar, de är svåra att nå.

En trend är att springa med extremt lätt packning. Men när vädret slår om finns inte så stor marginal för den som inte har varma kläder med sig.

– Det är så klart lockande att springa med lätt packning men problemet är att det lockar även de som inte skaffat sig erfarenhet. Jag brukar säga att friluftslivet "sportifierats". Det kan uppfattas som negativt om man har den gamla bilden av hur fjällvandring ska gå till men jag ser det som ett nytt sätt att vara till fjälls. Alla sätt är bra om man lärt sig behärska dem, säger Stefan Nilsson.

Tror du att det kan bli någon fjällräddning mindre?

– Det vet man aldrig. Folk är översköljda av information nu för tiden. Men vi hoppas det.

Under 2000-talet har 13 personer dött i olyckor på Kebnekaise. Den 21 februari i år omkom en soldat under en vinterövning när han föll och drogs med i en lavin.

Så hamnar du i nöd

De vanligaste orsakerna till fjällräddningar är vandrare som:

• Missbedömer ledens svårighet

• Kommer bort från leden och hamnar i brant terräng

• Inte har förstått hur krävande det är

• Inte vänder tillbaka i tid

• Blir överraskade av vädrets makter

• Missbedömer hur lång tid det tar

• Lätt deppar ihop och ringer efter hjälp

Källa: Fjällsäkerhetsrådet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!