– Tanken med fasaden är att den ska påminna om Kebnekaise och därför är ena sidan taggig och andra sidan slät. Det har varit en utmaning att få till det men det gick till slut, säger arkitekten Thomas Sandell, numera bosatt i Stockholm.
Hotellet invigs i april – blev det som du hade tänkt?
– Jo, det ser bra ut och jag känner mig nöjd. Tanken var att det skulle bli ett landmärke i den nya stadsbilden i Kiruna och det tycker jag det blev.
LKAB är fastighetsägare och det är Skanska som har byggt hotellet för 500 miljoner kronor. Arbetet pågår fortfarande, men från den första februari tar Scandic över som hyresgäster.
Vid en jämförelse med gamla Ferrum så kan man konstatera att det nya hotellet är betydligt större, med 60 fler rum och totalt 679 bäddar. Restaurangen som idag rymmer 70 gäster kommer att ha plats för 300.
– Kapaciteten behövs. Vi tror också med det nya hotellet att vi kommer att ha en bra tillväxt, det är så mycket som händer i hela Kiruna med gruva, turism, rymd, stadsflytten, så behovet är stort, säger Peter Salomonsson.
Hotellet sticker ut i nya centrum med sin skidbackeform med avsmalnande topp och breda botten.
– Vårt entréplan är basecamp. Vi har byggt hela storyn från att man kommer in och hela vägen upp, det ska vara den snabbaste vägen att bestiga Kebnekaise, säger Karin Lundman, distriktsdirektör för Scandic region norr.
Kirunaborna ska bjudas in och få vara med att utforma insidan.
– Vi vet att Kirunaborna sitter på en hel del skatter. Det kan vara snöskor, stavar, skidor, som är från en svunnen tid men som faktiskt kommer passa i vår design. Vi bjuder in Kirunaborna att komma till oss med sina skatter. Så ska vi, med några duktiga personer, välja ut ett antal saker som kommer att pryda våra väggar och vår interiör, säger Peter Salomonsson.
– Vi vill bygga ett vardagsrum för Kirunaborna, vi vill att de ska kunna träffas och umgås och njuta av hotellet, det är inte bara för hitresta gäster, säger Karin Lundman.
Båda är förväntansfulla inför invigningen den 5 april.
– Man känner att sanningens ögonblick är nära. Pulsen ökar. Ibland vaknar man på natten och funderar på vad man har missat. Det är mycket just nu, alla vi som jobbar med det är dedikerade till att göra det bästa vi kan, säger Salomonsson.