Fjällräddaren efter Kebnekaiseolyckan: "Riskabelt"

Dödsolyckan skedde på kammen mellan Kebnekaises toppar. En smal stig med en svårbedömd hängdriva. "Den är mycket riskabel", säger fjällräddaren Stefan Nilsson i Kiruna.

Dödsolyckan skedde på nära 2100 meters höjd. Soldaten från K 4 snubblade och åkte med en lavin ner från bergskammen mellan Kebnekaises två toppar (Arkivbild).

Dödsolyckan skedde på nära 2100 meters höjd. Soldaten från K 4 snubblade och åkte med en lavin ner från bergskammen mellan Kebnekaises två toppar (Arkivbild).

Foto: Oskar Kihlborg

Kiruna2023-02-22 20:00

Det var i fint väder som en soldat från jägarregementet K 4 i Arvidsjaur föll mot sin död. Olyckan skedde på en smal, snötäckt sträcka mellan topparna, där ett snedsteg kan betyda livsfara.

I juni 2010 halkade en ung man ner från sydtoppen och dog efter att ha fallit 400 meter.

Rådet till vandrare brukar vara att inte gå där utan bergsguide eller klätterutrustning. Det håller fjällräddaren Stefan Nilsson med om. Han är fjällräddare sedan över 30 år och har varit med vid flera räddningsinsatser på Kebnekaise.

Folk har fått sten på sig, trillat i glaciärsprickor eller ner från bergväggar.

– Jag har varit och plockat ihop en hel del folk där, både döda och levande. Det händer emellanåt och det är inget konstigt eller extraordinärt med det för det är ett farligt område och det är attraktivt för folk att vara på Sveriges högsta toppar, säger han.

undefined
Stefan Nilsson har varit fjällräddare i över 30 år och hämtat hem både levande och döda människor från området kring Kebnekaise.

Han är mer förvånad att det inte sker mer olyckor. Kammen där olyckan inträffade har blivit lägre och mindre brant men hängdrivan kan vara svårbedömd. Går man för långt ut har man inte berg under fötterna, bara snö.

– Kammen är mycket riskabel, det går inte att linda in de riskerna på något sätt. Beroende av säsong och väderförhållanden är kammen mer eller mindre svår, men du kan inte chansa på att skippa säkerhetsutrustning eller gå med för klen utrustning för du måste vara förberedd på att det kan vara svåra förhållanden, säger han.

Olyckan ska utredas av haverikommissionen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!