Det var torsdagen den 16:e november som 18 ton kalk läckte ut i anläggningen Kulsinterverk 3. Detta eftersom det pågick en reparation av kalkpåfyllningsröret samtidigt som kalkleverantören började fylla på med osläckt kalk in i kalksilon. Ingen befann sig i närheten när detta skedde och en sanering inleddes.
Måndagen veckan efter, den 16:e november, inträffade en olycka till i samma anläggning. Denna gång fick två medarbetare kalk över sig när de gick uppför en trappa.
Medarbetarna fick kalk i ögonen och i lungorna vilket medförde att de fick små frätskador på hornhinnorna och viss påverkan i lungorna.
– Sanering pågick fortfarande den 16:e november då två medarbetare befann sig i anläggningen för att göra kontroller på trycksatta anordningar. Dessa fick då kalk på sig, skriver avdelningschefen Jan Carlsten i ett mejlsvar.
LKAB har efter det inträffade vidtagit åtgärder för att undvika liknande olyckor.
– Det är väldigt olyckligt det som hänt och vi har inlett en utredning kring hur det kunnat inträffa samt utför åtgärder för att det inte ska ske igen. En direkt åtgärd som vi gjort är att vi har satt dit en låsbar ventil på påfyllningsröret så att bryt och lås kan göras innan arbetet påbörjas. Detta har utförts, och kommer att utföras, i de anläggningar där kalkpåfyllnad sker.
Närkontakt eller inandning av Kalciumoxid (bränd kalk, aktiv kalk eller osläckt kalk) kan skapa allvarliga tillfälliga eller permanenta skador.
Olyckorna är anmälda till Arbetsmiljöverket.