Umeåstudenterna om halloweentragedin: ”Obehagligt”

Halloweenfirandet i Seoul slutade i en fullständig mardröm med över 150 döda. VK har pratat med två Umeåstudenter som just nu befinner sig i Sydkoreas huvudstad dagarna efter tragedin. ”Alla är helt förstörda”, säger 28-åriga Malin Söderström som var i nöjeskvarteret under lördagskvällen.

Sydkoreas president Yoon Suk-Yeol har utlyst en nationell sorgeperiod efter halloweentragedin.

Sydkoreas president Yoon Suk-Yeol har utlyst en nationell sorgeperiod efter halloweentragedin.

Foto: Lee Jin-man

Katastrof2022-11-01 11:56

Det första halloweenfirandet efter coronapandemin i Sydkoreas huvudstad Seoul slutade i lördags i kaos, panik och död. Uppemot 100 000 personer hade samlats i nöjeskvarteren i stadsdelen Itaewon när människor trängdes in i en gränd och minst 154 människor – de flesta unga kvinnor – kvävdes, klämdes eller trampades ihjäl. Ungefär lika många personer uppges också ha skadats.

24-åriga Arian Moeini som studerar datavetenskap vid Umeå universitet, befinner sig sedan i slutet av augusti i Seoul där han är utbytesstudent vid Sogang University. Han är en av 13 studenter från Umeå universitet som befinner sig i staden. I lördags skulle han och hans vänner fira halloween, och den ursprungliga planen var att åka till nöjeskvarteren.

– Halloweenfirandet i Itaewon har varit hajpat i en vecka nu och vi var på väg dit, men vi bestämde oss för att fara på en hemmafest i stället. Det är svårt att smälta att man bara var ett litet beslut från att själv tvingas uppleva det där. Det är riktigt obehagligt. Jag är glad att jag slapp det.

Malin Söderström läser vanligtvis kognitionsvetenskap i Umeå men gör en utbytestermin i Seoul under hösten. Hon befann sig tillsammans med en kompis i Itaewon under lördagskvällen, och de märkte redan i tunnelbanan på vägen dit att det var svårt att ta sig fram på grund av den stora folkmassan.

– Vi gick mot festplatsen men insåg snart att vi inte skulle kunna ta oss fram. Då såg vi också att det var mycket ambulanser där och en brandbil, men vi fattade inte att det var något farligt. Så såg vi en tjej ligga livlös på marken och såg att de gjorde hjärt- och lungräddning på henne, och tänkte oj, vad är det som händer?

Malin och hennes kompis Korridwenn gick iväg och ställde sig utanför ett hotell, och såg i sina telefoner att det hade skickats ut meddelanden om hur många som hade dött och skadats.

– Just då får vi ett meddelande om att det händer nu utanför hotellet där vi står, och vi ser ambulanspersonal som bara springer. Så då går vi därifrån snabbt, men så säkerttsom möjligt, och tar senare en taxi därifrån.

– Det var en så märklig stämning. Först märkte man inte att det var kaos eftersom att tumultet var blandat med fest och halloweenfirande. Festandet fortsatte trots att folk förstod att folk dog runt omkring dem, säger hon.

Arian Moeini kände inte någon av dödsoffren, men vet att en del av dem studerade vid samma universitet som honom. Sydkoreas president Yoon Suk-Yeol har utlyst en nationell sorgeperiod, och Arian Moeini berättar att offren för trängselkatastrofen hedras med blommor på olika platser, bland annat på universitetet.

– Vi drog till skolan idag, och det var en konstig känsla. Överallt finns folk som antingen känner någon som har gått bort, eller som såg människor ligga döendes på gatorna.

Malin Söderström kände inte heller någon av de som omkom under kvällen, men flera av hennes kompisar befann sig mitt i trängseln. Hon läser också en kurs tillsammans med Arian på samma universitet.

– Vi hade lektion som vanligt idag, och vår lärare sa ingenting. Han bara började lektionen precis som vanligt. De har annorlunda copingstrategier här verkar det som, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!