Gruppen av moderater, med partisekreteraren Gunnar Strömmer och Carl-Oskar Bohlin som är partiets energi- och näringspolitiska talesperson i spetsen, är ute på en bussturné där de under en vecka besöker tio orter i Norrland. Under resan diskuterar de med företag och andra drivande aktörer om hur politiken kan bidra till nyindustrialiseringen. Förutom gruvan i Kankberg hann de också med ett besök i Northvolts batterifabrik i Skellefteå.
I Kankbergsgruvan fick de bland annat träffa Stefan Romedahl, Bolidens direktör för affärsområde gruvor. Han lyfter fram två riskfaktorer.
– Den ena är tillgången på mark och vatten och den andra är den svenska tillståndsprocessen.
Stefan menar att dagens tillämpning av vattendirektivet och Natura 2000 sätter hela systemet ur spel och leder till mycket dyra, komplicerade och utdragna tillståndsprocesser. Boliden har gjort en detaljerad lokaliseringsutredning inom området mellan Boliden och Kristineberg som visar att det inte finns någon lokalisering av ett nytt sandmagasin som skulle kunna uppfylla gällande tillämpning av vattendirektivet.
Stefan Romedahl pekar också på att svensk koppar har bra miljöprestanda och lägre koldioxidutsläpp än genomsnittet i världen.
– Idag importeras 88 procent av all koppar som används i Europa från andra kontinenter. Det är inte en hållbar situation, menar han.
Dessutom lyfte gruvdirektören fram behovet av att säkra tillgången till el för gruvindustrins räkning.
Under besöket passade gruvchef Daniel Bergius på att presentera två nyheter. Det ena är en ny typ av sprängämne som nu produceras på gruvområdet och som även testas i gruvan. Här arbetat Boliden tillsammans med det svenska företaget Hypex som utvecklat produkten.
– Detta sprängämne är helt fri från nitrater, kväven och andra giftiga ämnen. Under en livscykel minskas koldioxidutsläppen från sprängämnet med 90 procent jämfört med konventionella produkter, berättar Daniel.
En annan nyhet är den nya 230 meter långa värmeväxlaren som nyligen installerats i gruvan. Det handlar om en investering på 21 miljoner kronor.
– Den klimatsatsningen gör att vi kan minska energiförbrukningen med 4 GWh per år och koldioxidutsläppen minskar med 1 070 ton, säger Daniel Bergius.
Han passade också på att berätta att Boliden nu planerar fortsätta brytningen nedåt från dagens 600 meter ner mot 1 000 meter och att gå från nivån på 300 meters djup upp mot ytan.
Politikerna var mycket imponerade över hur verksamheten bedrivs i gruvan.
– Det är kul att komma ut så här och se på riktig tillväxt, kommenterar Carl-Oskar Bohlin.
Han menar att Sverige skulle kunna bära ledartröjan i den gröna omställningen genom att öppna för mer hållbar gruvbrytning i Sverige.
– Men då måste det till kortare och mer förutsägbara tillståndsprocesser, precis som Boliden påpekar.
Moderaterna vill också att det utses en särskild samordnare för större gruvärenden och att man stärker och förtydligar minerallagens ställning i miljötillståndsprocesserna. Vidare efterlyser de att antalet myndigheter som får tala för staten i processerna begränsas.
Gunnar Strömmer fick sig en rejäl tankeställare när Stefan Romedahl nämnde det stora importbehovet av koppar i Europa.
– Det var en riktig ögonöppnare för mig, säger han.