Luften är kvav och regnmolnen hopas när deltagarna gör sig redo för den tredje tävlingsdagen av Norsjö metevecka. Dagens etapp startar vid Porrviken (ja, det heter faktiskt så!) och innan fiskarna ger sig av håller Steve Björk från arrangörsklubben Norsjö SFK en kort information.
De drygt 20 tävlande kommer från Råneå i norr till Småland i söder.
– Det är vi som är sörlänningarna, skojar Robert Petersson, som tillsammans med kompisen Tommy Johansson har varit med varje år sedan 2009.
Vad är det så som lockar? Ja, för dem är det framförallt att få umgås med likasinnade, att bo i en stuga och få fara ut och fiska.
Att fisket är bra bidrar förstås också. Det är även lite annorlunda jämfört med i Småland, vilket gör att de lär sig mer och mer för varje år som går.
– Här kommer fisken, där är de mer skygga. Därför är det träning som gäller, säger Robert.
Det verkar också ge resultat, då han vann den första dagens fiske.
Den andra tävlingsdagen stod Johan Markström, Drängsmark, som segrare. Han drog totalt upp hela 14,5 kilo på tre timmars fiske.
– Jag hade turen att vara på rätt plats och förvaltade chansen, säger han.
Vad är tricket för att få mycket fisk?
– Man måste vara ganska snabb och hålla igång fisket. Men framförallt gäller det att hitta de bra ställena.
Reglerna under meteveckan är enkla. Det gäller att placera sig så högt som möjligt i varje etapp, av sju etapper får man sedan räkna bort de två sämsta. Vinnare är den som i slutändan har den lägsta totala platssiffran, dessutom finns det en storfiskeliga.
Trots att det heter Norsjö metevecka hålls alltså årets tävling i Kalvträskområdet. Tidigare har meteveckan bland annat avgjorts i Norrbotten.
– Det är för att vi vill hitta nya vatten, berättar Steve Björk.
Däremot är det här första gången som meteveckan genomförs mitt under en pandemi. Under själva fisket är det inga problem, då det är en uteaktivitet med färre än 50 deltagare och de tävlande alltid måste hålla ett visst avstånd till varandra.
Det är när det kommer till allt som sker runt omkring som arrangörer och deltagare måste tänka till.
– Folk samåker inte lika mycket utan håller sig till sina sällskap. Sedan blir det tyvärr inga kramar under prisutdelningarna, säger Harriet Jonsson, Norsjö SFK.