Kalvträsk ost har flyttat in i skolan

De två första åren tillverkade Tony Bäckström ost på hobbynivå i källaren. Men sedan i somras sker produktionen i den gamla skolan mitt i Kalvträsk.

Gamla fritöser används när ostarna ska vaxas. Gunilla Bäckström doppar vant ner varje ost i det varma vaxet.

Gamla fritöser används när ostarna ska vaxas. Gunilla Bäckström doppar vant ner varje ost i det varma vaxet.

Foto: Norran

Kalvträsk2019-01-20 18:30
undefined
Tony Bäckström tittar till ostarna som är smaksatta med bark.

Att det blev just osttillverkning för Tony är inte så konstigt. Han är utbildad ostmästare i Danmark och har arbetat i bland annat Burträsk och Umeå. 1994 tilldelades han silvermunken, som kan liknas vid ett SM-guld i osttillverkning för Västerbottensost.

När Skellefteå kommun ville sälja skolan, som byggdes på 1980-talet så tog Björn och frun Gunilla chansen att satsa ännu mer på sin egen tillverkade Kalvträsk ost. I tre gamla klassrum sker ystning, vaxning och lagring av ostarna.

Experimenterar med smaksättningar

Två gånger i veckan åker paret till byns enda bonde, Leif Söderström och hämtar 190 liter mjölk som sedan hälls ner i ystningstanken för att så småningom bli cirka 100 ostar. De smaksätts med allt ifrån Goliatmusseron, tallbark, shitake, blåbär och saffran.

– Jag gillar att experimentera med olika smaker. Det är fördelen med att ha en produktion i en liten skala, konstaterar Tony.

”Vi kommer aldrig att finnas i de stora butikskedjorna.”

Han beskriver svårigheterna med att nå ut på marknaden. I dagsläget säljs osten endast i en butik i världen – Kalvträsk handel. De har också varit ute och knallat på marknader och nyligen startades en webbutik.

– Ostarna säljs också på saluhallarna i Burträsk och Norsjö. Men vi kommer aldrig att finnas i de stora butikskedjorna.

undefined
I ystningsrummet finns det cirka 100 potatispressare som används som ostformar. ”Man måste vara uppfinningsrik”, skrattar Tony Bäckström.
undefined
Gamla fritöser används när ostarna ska vaxas. Gunilla Bäckström doppar vant ner varje ost i det varma vaxet.
undefined
Planen är att sätta in fönster i korridoren så att besökarna kan följa arbetet med att framställa ostar.
undefined
Cirka 100 ostar blir det efter varje ystningstillfälle.

Följa arbetet genom fönster

Det finns mer planer för den gamla skolbyggnaden. Stödpengar har beviljats från Skellefteå älvdal och nu väntar de bara på ett besked från Jordbruksverket.

– Vi tänker kakla lokalerna och sedan slå upp fönster mot alla tre rum så att man som besökare kan titta på hur arbetet ser ut. Förhoppningen är att kunna ha någon typ av invigning innan sommaren, avslutar Tony Bäckström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om