En frivillig räddningstjänst som kapar tiderna

I Kalvträsk finns en frivillig räddningstjänst som rycker ut vid behov. Anledningen är att man vill nå ut till platser som är avlägsna för andra. ”Vi har en enorm kunskap om vägarna här”, säger Anders Bäckman från Kalvträsk räddningstjänst.

Anders Bäckman, Lars-Erik Bergström, Owe Söderström och John Malmin är fyra av de frivilliga i Kalvträsk räddningstjänst.

Anders Bäckman, Lars-Erik Bergström, Owe Söderström och John Malmin är fyra av de frivilliga i Kalvträsk räddningstjänst.

Foto: Alfons Westerberg

Kalvträsk2020-07-24 12:00

I den lilla byn Kalvträsk bor det ungefär 35 personer, varav 17 har anmält sig som frivilliga att rycka ut för byns räddningstjänst.

– Man kan verkligen säga att det är man ur huse, säger John Malmin, som är en av de frivilliga, innan kollegan Anders Bäckman fyller i.

– För oss är det viktigt att kunna rycka ut härifrån. Vi kan snabbt komma ut på platser som annars hade tagit lång tid att nå från Burträsk eller Norsjö.

Just Burträsk och Norsjö är de två räddningstjänster som ligger närmast Kalvträsk, men att färdas därifrån till olycksplatsen kan ta lång tid.

– Vi kan kapa utryckningstiderna rejält, dels för att vi befinner oss närmare men även eftersom att vi har en enorm kunskap om vägarna här, där man annars kan irra bort sig, säger Anders Bäckman.

För att vara med i Kalvträsk räddningstjänst behöver man genomgå en läkarundersökning och vara bosatt i Kalvträsk.

– Vi har ett par som är med som har sommarstuga här och kan hjälpa till under sommaren, men annars är det bara personer som bor i byn, berättar Anders Bäckman.

Hur många utryckningar det blir varje år kan variera, men han berättar att snittet ligger på runt tre per år.

– När ett larm kommer in får vi ett sms i mobilen och en siren på taket börjar tjuta. Sedan är det bara för dem som kan att ta sig till bilen och sätta igång.

Brandbilen som används kallas för ”Pitebilen” eftersom att den tidigare använts i Piteå, och har funnit i deras ägo i ungefär ett år.

– Jag kommer ihåg när jag började för 15 år sedan, då var det inte samma kvalitet på bilen. Nu kan vi fylla en tank, tidigare har vi behövt hitta ett vattenhål när vi kommit till platsen, säger John Malmin.

Senaste utryckningen var till en bilbrand i Villvattnet i mitten av juni. Då var brandbilen med personal snabbt på plats och kunde förhindra att branden spred sig.

– Bilen hade börjat brinna och branden höll på att sprida sig ut i skogen. Hade vi inte varit där så snabbt på plats hade det nog funnits en risk för skogsbrand, säger John Malmin.

Materialet som räddningstjänsten i Kalvträsk använder har de fått donerat av bland annat Skellefteå räddningstjänst.

– Vi är jättetacksamma för den hjälp vi fått från dem, som möjliggör att vi kan göra ett bra arbete, säger Anders Bäckman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!