Sedan 1600–talet och fram till 1965 verkade Kallviken bland annat som utskeppningshamn för Lövånger– och Burträskbönderna. Det var en viktig naturhamn för transporterna till sjöss. Efter att sista skeppet lossades har hamnen delvis förfallit, något som en arbetsgrupp om fyra nu vill ändra på.
Hamnen består i dag av en betongbrygga som är för hög för fritidsbåtar, och en träbrygga som nu är i så pass dåligt skick att den utgör en betydande säkerhetsrisk.
– Vi vill att Kallvikens båthamn ska renoveras och glänsa igen, och pengarna vi ansöker för detta projekt är EU–finansierat via Jordbruksverket. Det kommer gynna både besöksnäringen på orten, men också affärsverksamheten, säger Johnny Karlsson, en av initiativtagarna till förstudien.
Attraktiv besöksplats
Förstudien ska undersöka alla aspekter av nyttan för bygden, ny träbrygga intill betongbryggan, och alternativ till vågbrytare. Förstudien syftar även till att bilda en förening, som kommer sköta underhållet av hamnen.
– Gäster behöver inte åka långt från huvudfarleden för att angöra i hamnen. Vissa kanske snabbt behöver lägga till vid brygga om det väntas oväder eller liknade. Men i dag är det inte säkert nog då hamnen ligger oskyddad från väder och vind, säger Jörgen Sehlin, aktiv i arbetsgruppen.
Jörgen tillägger att platsen även blir ett attraktivt besöksmål, både för kringliggande ortsbor, men även för utländska turister. För att göra den komplett vill de bygga en serviceanläggning med till exempel dusch, toalett, avfallshantering, bränsle–och vattentillgång.
Många positiva
Många har blivit involverade i projektet, såväl privatpersoner som experter på ämnet. Än så länge råder bara positiva diskussioner och intressenterna är många – till exempel finns en önskan om flytbryggor för privat bruk.
–Till och med stugägarna i området är positiva till en upprustning av hamnen. Det är viktigt för oss att lyssna på invånarna, då projektet kommer innebära en hel del ideella krafter, säger Jörgen.
Likviditet
Projektet befinner sig för närvarande i fas ett, där pengar från Skellefteå Älvdal är beviljad till förstudie. Nu pågår byggnadskalkyleringar och sedan ska bygglov sökas.
Arbetsgruppen ser positivt på möjligheten att färdigställa hamnen, men de betonar att mer pengar krävs för nästa fas, där Jordbruksverket fortfarande inte behandlat ärendet. Om detta blir beviljat sker pålning och byggnationer förhoppningsvis hösten 2019, vilket blir fas två i projektet.
Flera aktörer ställer sig positiva till restaureringen och därför hyser arbetsgruppen stora förhoppningar att både Länsstyrelsen, Jordbruksverket, men också Skellefteå kommun hjälper till med finansieringen av projektet.