När Norran besöker Källbomark för att ta pulsen på de närboendes inställning till OX2:s planer på etableringen av Källbomark vindkraftspark möts vi av bybor som trots bantningen av projektet är mycket kritiska.
– Det är ett kompakt motstånd mot vindkraftparken i byn. Vi har också en namnlista som styrker detta som vi nu ska lämna in till kommunen. Dessutom har vi bett om ett möte med ledande kommunpolitiker för att framföra våra åsikter, berättar bybon Magnus Larsson som är ordförande för Åbyälvens fiskevårdsområde.
Kommunstyrelsens ordförande i Skellefteå Lorents Burman (S) känner till att det finns en oro i byn.
– Det har jag full förståelse för och speciellt om verken blir så höga som OX2 planerar, säger han till Norran.
Lorents Burman konstaterar att tidigare när vindkraftverken inte vara lika höga så förändrades inte landskapsbilden lika mycket.
– Vi för ett resonemang kommuner emellan om att det inte är lämpligt att bygga vindkraftverk så höga som 300 meter vid kusten och inom områden där det bor ganska mycket folk, berättar Lorents.
Magnus Larsson lyfter fram en rad argument som talar emot att Källbomarks vindkraftspark ska tillåtas att byggas.
– Bland annat påverkas Åby älvs natura 2000-område och Degerforshedens naturreservat negativt och den biologiska mångfalden minskar, säger Magnus.
Magnus berättar att Trafikverket valde att undvika att bygga Norrbotniabanan genom Degerforsheden.
– Därför är det märkligt att kommunen OX2 inte gör samma bedömning.
Magnus konstaterar vidare att det blir en försämrad landskapsbild och även om gränsvärden skulle underskridas så ökar ljud och buller.
– Detta innebär att förutsättningar för landsbygdsutveckling samt fiske och naturturism försämras, vilket strider mot kommunens egna mål om hållbar utveckling, menar Magnus Larsson.
Byborna befarar att den positiva trenden med inflyttning till Källbomark kommer att vända om vindkraftparken byggs.
– Sedan 2015 har befolkningen ökat med 43 procent. Idag bor det cirka 80 personer i byn, berättar Magnus fru Kristina Larsson.
Den senaste bybon är Anton Berghs och Maja Edin Normarks dotter som ännu inte fått något namn utan fortfarande kallas för ”Lillan”.
– Jag mår riktigt dåligt av att tänka på hur landskapet kommer att förändras om det byggs en vindkraftspark här. Hade vi vetat att det här skulle ske undrar jag om vi valt att flytta till Källbomark, säger Maja.
Anton Bergh lyfter också fram den fina gemenskap i byn vilken tar sig uttryck i många gemensamma aktiviteter med byagården som utgångspunkt.
– När det till exempel arrangeras en gårdsfest brukar kring hundra personer delta. Det finns en stark framtidstro i byn som nu riskeras att raseras, berättar han.
Marcus Åman, som flyttade till Källbomark under hösten 2019, kommer enligt planerna för vindkraftparken att från sitt hus se dem rakt över åkern.
– Man undrar ju hur detta kommer att påverka fastighetspriserna i byn. Det här känns inte bra, säger Marcus.
Magnus Larsson menar att närheten till både Piteå och Skellefteå gör området intressant ur ett samhällsperspektiv.
– Om inte våra ledande politiker lyssnar och tänker om kommer de att lägga en död hand över vår by och Åby älvdal. Skadan av en vindkraftpark i Källbomark kommer att vara mycket högre än nyttan, avslutar Magnus Larsson.