Samrådsmöten för vindkraftparken på Smygheden kommer att hållas den 27 augusti på Storklinta skidcenter och den 29 augusti genomförs ett samrådsmöte i Källbomarks byagård.
De närmaste byarna för Källbomark vindkraftpark, som är 2 300 hektar stort, finns cirka en kilometer från projektområdet. Det är söderut Källbomark, Ini Moren och Brännlund med cirka 65 invånare och västerut Gagsmark och Liden med totalt cirka 35 invånare.
När det gäller Smyghedens vindkraftpark, som omfattar 830 hektar, ligger de närmaste byarna Västra Högliden, Högheden och Östra Åliden cirka en kilometer från projektområdet. Här finns sju invånare enligt SCB:s befolkningsdata.
Bakom planerna på dessa vindkraftparker står det svenska bolaget OX2. De bygger nu för fullt tio vindkraftverk i Brännliden norr om Jörn som ska tas i drift under 2020. Den europeiska investeringsfonden för alternativa investeringar, Marguerite, har köpt denna vindkraftpark som förväntas producera i genomsnitt cirka 160 GWh per år.
OX2 är en av de ledande aktörerna i Europa inom vindkraft. De har investerat över 17 miljarder kronor i vindkraftsanläggningar och har byggt närmare 1 600 MW vindkraft. Ytterligare 750 MW vindkraft är under byggnation.
Området för den planerade vindkraftparken på Smygheden är utpekad i Skellefteå kommuns vindbruksplan och området i Källbomark är delvis utpekat i den planen.
– Att områdena finns med i kommunens plan gjorde att vi intresserade oss för att bygga vindkraftparkerna där, berättar Sven Levin, projektledare vid OX2.
Enligt planerna kan höjden på vindkraftparkerna bli 290 meter. Detta skulle då bli världens högsta vindkraftverk. Idag finns dessa i tyska Gaildorf. De når 264 meter ovan marken.
– När jag började i den här branschen 2003 var vindkraftverken betydligt lägre. Trenden är att de blir högre och högre och just nu bygger vi på OX2 220 meter höga verk. Det är inte säkert att de här vindkraftverken blir 290 meter höga men kanske 250-270 meter, säger Sven.
OX2 har sett Källbomark och Smygheden som möjliga för vindkraftsetablering sedan några år tillbaka och de genomförde 2015 en naturvärdesinventering och fågelutredningar i områdena. Remisser från försvarsmakten och radio- och teleoperatörer hämtades in under 2014.
Nu vill OX2 undersöka förutsättningarna för vindkraft i en öppen och samordnad projektprocess. Detta kommer att ske genom de samråd som genomförs i bygden och genom upprättande av en miljökonsekvensbeskrivning som belyser både tekniska och miljömässiga aspekter.
Avsikten är att under hösten 2019 färdigställa en ansökan om tillstånd enligt miljöbalken.
– Antalet vindkraftverk kan förändras under resans gång och om allt går i lås skulle jag tro att bygget kan ske 2024-2025, berättar Sven Levin.
Vid byggen av vindkraftverk förändras upplevelsen av naturen utanför projektområdet av nya ljud- och skuggbilder och landskapsbilden förändras också.
I sitt samrådsunderlag konstaterar OX2 att ”förändringen kan komma att uppfattas som negativ om aktiviteten är förknippad med en upplevelse av ostörd natur. Samtidigt är landskapet i projektområdet redan nu starkt påverkat av människan med ett utbrett skogsbruk. Den förändrade landskapsbilden kan även komma att uppfattas som positiv”.
Ljudberäkningar för vindkraftsanläggningarna kommer att bifogas miljökonsekvensbeskrivningen och inför bygget ska OX2 redovisa en analys av ljudpåverkan av vald turbintyp. Analysen ska även omfatta avsnitt om lågfrekvent ljud.
Gränsvärdet för skuggor är åtta timmars skuggtid per år. OX2 kommer att genomföra en särskild analys av skuggutbredning som också den ska bifogas miljökonsekvensbeskrivningen.