Klusterutbrott av covid-19 på Kalix sjukhus

En tredjedel av de inlagda patienterna och många i personalen vid vårdavdelningen vid Kalix sjukhus är sjuka i covid-19. "Läget är ansträngt men under kontroll" säger Therese Sundbom, verksamhetschef internmedicin Kalix sjukhus.

"Vi är inte på långa vägar av med pandemin än", berättar smittskyddsläkare Anders Nystedt som samtidigt förtydligar att de flesta inte blir svårt sjuka av den variant som nu går, men att den fortfarande kan vara farlig för äldre.

"Vi är inte på långa vägar av med pandemin än", berättar smittskyddsläkare Anders Nystedt som samtidigt förtydligar att de flesta inte blir svårt sjuka av den variant som nu går, men att den fortfarande kan vara farlig för äldre.

Foto: Montage

Kalix2022-10-25 14:05

Therese Sundbom beskriver att de befinner sig i en topp avseende smittspridningen just nu:

– En tredjedel av patienterna som är inlagda på vårdavdelning, nio personer, är sjuka i covid-19. Ett antal personal, jag har ingen exakt siffra, är också sjuka i covid-19 och hemma i karantän på grund av det. Det här började i fredags och vi jobbar på bred front både vad gäller olika åtgärder och bemanningen.

Åtgärderna är besöksrestriktioner och så kallad source control, vilket innebär bland annat att personalen ska ha munskydd även i allmänna utrymmen för att inte smitta varandra då ju även den som inte har symtom kan bära på smittan.

Patienterna som är inlagda uppges vara mest äldre, de flesta vaccinerade och förstås i behov av vård men de bedöms inte behöva intensivvård.

Hur har smittan kommit in på sjukhuset?

– Jag har ingen teori om det. Vi har sett en ökning från tre till fem och nu nio patienter med covid-19. Patienterna har kommit via akuten där de sökt vård för att de är sjuka. I personalen såg vi först att någon och sedan allt fler drabbades, säger Therese Sundbom som tillägger att allt sammantaget drabbar vården hårt.

– Varje vårdpersonal som måste vara hemma med covid-19 drabbar verksamheten hårt eftersom vården har ett skört utgångsläge. Vi har löst situationen med vikarier, med att personal jobbar dubbla skift och med att vi lånat in personal från andra enheter. Vi har vidtagit alla åtgärder som är nödvändiga för patientsäkerheten. Alla gör allt som krävs – och lite till.

Anders Nystedt, smittskyddsläkare region Norrbotten, säger att det syns ”en ganska stor ökning” konstaterade fall i länet.

– Vi är inte på långa vägar av med pandemin ännu.

Läget?

– Vi provtar bara dem som läggs in på sjukhus, i äldreboenden och vårdpersonal. Folk på stan finns aldrig med i statistiken nu. På kort tid har vi gått från att ha under tio fall per 100 testade till nu 15 fall per 100 testade. Det är troligt att det ser ut likadant i samhället i övrigt. Ökningen började för någon vecka sedan i Piteå, den har passerat Luleå och har nått Kalix och Haparanda. Smittan finns inte så mycket i Övertorneå, Pajala, Malmfälten och Jokkmokk ännu, säger Anders Nystedt som tillägger att trenden – att smittan stiger senare på hösten här i norr – är densamma som den var åren 2020 och 2021.

– De flesta blir inte svårt sjuka av smittan nu, men det här kan fortfarande vara en farlig sjukdom för äldre. De som har sina vaccinationer i ordning har ganska god immunitet.

Tips?

– Stanna hemma om du är sjuk och håll distans där det går. Det är ett jättebra läge att ta vaccin, det är gratis och tar en halvtimme av ditt liv. Den virusvariant som nu går är mycket smittsam och även om du ”bara” får en förkylning så är det mycket lättare att ta vaccinet än att vara sjuk, säger Anders Nystedt.

Av rapporten ”Covid19-situationen i Norrbotten” till och med vecka 42 (förra veckan) framgår att antalet nya kända fall under vecka 42 var 104 i hela länet.

Luleå hade då 38 fall, Kalix 20 och Älvsbyn 10 och sedan hade Boden, Haparanda och Piteå 8 och övriga kommuner i länet sex eller färre fall.

Den 24 oktober rapporterades 26 patienter inlagda med covid-19 på länets sjukhus: tolv vid Sunderby sjukhus, två i Gällivare, nio i Kalix, en i Kiruna och två vid Piteå älvdals sjukhus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!