Kalix kommuns krisledningstab aktiverades när det stod klart att de har en allvarlig driftstörning inom IT.
Det inträffade uppdagades mellan klockan två och tre på natten, av hemtjänstmedarbetare som inte längre kom åt tekniken.
– Det handlar om en ransomeware-attack, där det finns krav om lösensumma. Vi har fått till oss informationen via IT-avdelningen, summan som krävs är inte känd för vi har inte gått vidare där. Omkring 200 kommuner har utsatts för detta de senaste åren och ingen har betalat. Vi har företag och experter som hjälper oss med det, även med säkerhetsaspekten. Vi hanterar konsekvenserna. Vi har kontakt med sjukhuset, Regionen, länsstyrelsen och MSB i detta, säger Maria Henriksson som beskriver konsekvenserna av det inträffade som "ganska långtgående".
Maria Henriksson säger att det just nu och de närmaste 48 timmarna handlar om att jobba analogt.
– Vi prioriterar liv och hälsa, vården och omsorgen måste fungera. I dag klarar vi oss hyfsat, exempelvis har hemtjänsten redan i går (onsdag) tagit ut listor för i dag (torsdag). Vi måste säkerställa att alla människor får den hjälp de behöver. Hemsjukvården är en annan viktig del, de har också journaler och läkemedelslistor digitalt. För de särskilda boendena finns också listor utskrivna och där har vi också personal, säger Maria Henriksson som tillägger att kommunen förstärkt med administrativ personal för att det ska vara möjligt att larma om någon ändå blir utan hemtjänst eller för den som har andra frågor.
– Vi har en löneutbetalning och utbetalning av arvoden i början av nästa vecka och alla listor hade inte tankats över. Det är katastrof för många människor om de inte får sina löner. Vi löser det genom att betala ut november månadslön till alla - de gamla filerna finns alltid kvar - och så får vi rätta till det i efterhand. Det innebär ett enormt merarbete eftersom en massa löner kommer att bli fel, men vi ser inget alternativ.
Anna-Lena Andersson, socialchef, säger att förvaltningen gått över till att helt och hållet jobba analogt - med penna och papper - nu.
– Det finns vissa kritiska punkter. Vi planerar för att kunna betala ut försörjningsstöd. Vi ska klara av det här så länge det behövs. Vissa mycket viktiga system finns hos andra myndigheter och de kan vi använda. Det finns en vana att arbeta med papper och penna, hos oss, och det är ju bra.
Driftstörningen har också slagit ut värme och ventilation, men där lär det nästan fullt ut ha varit löst under torsdagseftermiddagen då det gått att starta om systemen manuellt. Vattnet går också att styra manuellt. Förskolor och skolor uppges ha övergått till analog undervisning och det är kort tid kvar till jullovet. Anläggningarna kan också styras manuellt och kan ta emot folk som vanligt.
Tommy Nilsson (S), kommunalråd:
– Det finns en oro och frustration över att en kommun kan utsättas för den här typen av angrepp. Jag har sett hur kommunen jobbar under dagen och jag känner mig trygg med det, även om det naturligtvis är påfrestande för organisationen. Vi kommer att ta in extra resurser om så behövs för att klara exempelvis löneutbetalningarna.
– Det här speglar verkligen hur sårbara vi är i det digitala samhället. Vi hade lyckligtvis börjat titta på vad gör vi om saker slås ut, så vi är inte handfallna, säger Maria Henriksson.