Det är när du har en långsam koldioxidökning i ett utrymme, när torrisen övergår från fast form till gasform, som risken är som störst.
Det förklarar Johan Rilde, som driver företaget Cryotech, med säte i Skövde, sedan 25 år tillbaka. Ett företag som tillverkar och säljer torris, eller som det även kallas kolsyreis.
Den konstgjorda isen används bland annat inom industrin och när matvaror fraktas, och håller - 78 grader i ursprungskick.
– Torris är komprimerade koldioxid, koldioxid i fast form. Det är tyngre än syre och eftersom den är tyngre än syre, så tränger den undan syret, säger Rilde.
Han slår sedan fast att koldioxid inte är en farlig gas. Den måste bara hanteras på rätt sätt, precis som det är med exempelvis gasol.
– Det finns vissa risker, men du ska ha extrem otur. Du kan jämföra det med att stoppa huvudet i en platspåse, du andas ju ut koldioxid, säger Johan Rilde och berättar om ett fall för många år sedan där ett par i södra Sverige avled efter att de koldioxidförgiftats.
Risken med förhöjda koldioxidhalter är att du inte märker när det blir farligt. Slutna utrymmen eller som i det här fallet, en jordkällare: då är riskerna som störst, menar han.
– Det är väl egentligen då som det är farligt, eftersom det är en tung gas. Har du en långsam koldioxidökning, eftersom torrisen sublimerar efter hand, då märker du inte att det blir farligt.