Frida Persson och Malin Fredriksson är vänner och kollegor. Det var genom jobbet på Näsbyskolan i Kalix som de lärde känna varandra.
För tre år sedan startade de tillsammans kontot Våra små klassrum som på Instagram blir vara.sma.klassrum. Genom kontot blev de upptäckta av ett stort förlag och nu finns deras material även i bokform.
Det började med att de ville ut nå till elevernas föräldrar för att visa vad de gjorde i skolan. Men snart utvecklades kontot och de började inrikta sig mer mot andra pedagoger. Idag har de 16000 följare som finns över hela landet.
– Vi lägger ut material som man kan ladda ner och använda i sin undervisning och tips och tankar om hur man kan undervisa och om ledarskap, berättar Malin Fredriksson.
De vill inspirera lärare och dela med sig av tankar om både högt och lågt.
– Vi belyser framförallt de positiva sidorna men också det som kanske kan vara jobbigt som lärare, så att det skapar igenkänning hos dem som följer oss, säger Frida Persson.
De tror att det blir mer och mer vanligt att lärare skapar eget material till undervisningen.
– Det är inspirerande. Ofta utgår vi från det vi arbetar vi med med våra elever, och så saknar vi någonting, och då gör vi det själva, säger Malin Fredriksson.
När de tycker något faller väl ut med de egna eleverna vill de gärna sprida det vidare.
– Vår tanke är att pedagoger inte ska behöva uppfinna hjulet på nytt, utan ta vara på det som finns, säger Malin Fredriksson.
Egentligen är ingen av dem särskilt "pysslig", erkänner de.
– Vi gillar inte att hålla på med papper, lim och glitter. I datorn däremot är det något helt annat. Där får vi utlopp för vår kreativitet på ett bra sätt, säger Frida Persson.
De gör all layout själva, utgår ofta från lugna färger och satsar på tydlighet och struktur, så att det ska bli tilltalande.
Materialet kan beröra de flesta skolämnena, men det blir mycket svenska och samhällsorientering.
– Vi gör skrivkort, berättarövningar, läsförståelseövningar, språklekar, spel och rörelseutmaningar. Det är en väldigt stor blandning, säger Frida Persson.
Hon arbetar på mellanstadiet, medan Malin Fredriksson arbetar på lågstadiet, vilket gör att de får en naturlig bredd på utbudet.
Genom Instagramkontot fick de i höstas kontakt med Bonnierförlagen Lära. De skickade in en idé som bokförlaget nappade på. I höstas gick deras bok "Våra små guldkorn" i tryck. Det är en bok som lärare kan använda för att kopiera arbetsblad med övningar till sina elever.
– Det känns ganska surrealistiskt första gången man fick hem boken och kunde bläddra i den. Vi är väldigt stolta och glada att det arbetet vi har gjort gör att vi idag kan titulera oss författare, säger Frida Persson.
– Jag har inte riktigt greppat det ännu. Men det känns jättestort och mäktigt, säger Malin Fredriksson.
Hur är det att vara lärare idag?
– Det kräver mycket. Man känner man sig ofta otillräcklig på grund av tidsbrist och en stor arbetsbörda. Men i det stora hela är det ett väldigt varierande och inspirerande arbete som motiverar. Det finns inget jobb jag hellre skulle vilja ha, säger Frida Persson.
Malin Fredriksson kan bara instämma.
– Att få träffa alla elever och göra skillnad för dem och se dem utvecklas är en enorm upplevelse att vara med om. Varje dag känns meningsfull och min insats är viktig, säger hon.