Evert Taube är historiskt en av Sveriges mest kända underhållare. Strängarna på hans lyra var många. Han var författare, kompositör, trubadur, lutspelare, manusförfattare och konstnär.
Bland annat är han den som fått föräldrar att sjunga Byssan Lull för sina barn när de ska sova. Men han har också skrivit svenska klassiker som Calle Schewens vals och Änglamark. “Rönnerdahl han skuttar” känner nog de flesta igen. Evert Taube pryder också den svenska 50-kronorssedeln. Han föddes den 12 mars 1890 i Göteborg och dog 31 januari 1976 i Stockholm.
Men det alla inte vet att Taube har sina rötter i Västerbotten. Rötter som han själv också värnade om. Änglamark inspirerades av Everts engagemang i den politiska striden om Vindelälven. I april 1970 bestämde regeringen att älven skulle förbli fri och avskrev planerna på att exploatera den för vattenkraft. Änglamarkstrofen "Låt sista älven som brusar i vår natur brusa alltjämt mellan fjällar och gran och fur!" handlade om just Vindelälven, och som tack för Taube engagemang restes senare minnesstenen "Änglamark" vid Vormforsen.
Och det är i norra Västerbotten som hans släkt kommer ifrån. Och närmare bestämt i Skellefteå, Avan, Lövånger – men också Ånäset.
Naturligtvis har Taube också tagit med sig sin luta till Skellefteå där han i augusti 1953 spelade på Folkets Park i Skellefteå och uppträdde med sina populära sånger.
Vi backar tiden till 1790. För då föds en Anna Katarina Åman i Skellefteå. Eller rättare sagt på Sunnanå. Hon var dotter Per Jakobsson Åman och Katarina Mosesdotter, båda födda och bosatta i Skellefteå. Anna var Evert Taubes farmorsmor. Om henne vet man tyvärr inte mycket. Men hennes släkt kommer från Skellefteå. Hennes farfar Moses och farmor Margareta var också födda i Skellefteå, 1725 respektive 1730.
Anna Katarina gifte sig dock med Adam Magnus Kjellerstedt. Om Kjellerstedt, som kom från småländska Nissafors i Öreryd socken, finns det mer att läsa. Han sägs har varit en "mångsidigt utrustad man, intellektuell men också en praktisk karl". Kjellerstedt, som var Evert Taubes farmorsfar, kom till Västerbotten och paret gifte sig 1818. Han var på den tiden en riktigt mäktig man. Kjellerstedt var häradshövding, lagman och tillförordnad att förvalta domareämbetet i Västerbottens norra domsaga. Paret bosatte sig i Avan utanför Lövånger.
Som domare så ska han varit skicklig och human – men samtidigt omutlig och rättrådig. Han sägs också ha varit väldigt intresserad av jordbruk och gjorde betydande insatser för förbättrande av jordbruket och andra näringar som tjärbränning, salpetertillverkning och pottaskeberedning. Han drev dessutom ett litet skeppsvarv i Glada viken där nu Avafjärdens naturreservat finns, och han ägde två mindre handelsfartyg.
De bodde på den Kjellerstedtska gården i Avan – som sedan några år är riven. Kvar finns endast änkesätet där Anna Katarina bodde efter Adam Magnus död.
De fick åtta barn, fyra söner och fyra döttrar, och en av dessa var Fredrika som gifte sig med Otto Reinhold Taube från Råneå, Evert Taubes farfar. Han var tullinspektor i Ratan och innehavare av Vasaorden.
Paret bosatte sig i Västerbotten, närmare bestämt Ånäset, och fick tolv barn, bland annat Evert Taubes far Carl Gunnar. Av de tolv barnen så föddes de första fem i Ånäset, Hilda, Otto, Anna, Adolf och Axel.
Carl Gunnar, föddes i Ratan – liksom övriga sex syskon.
Otto Reinhold begärde avsked från det militära och arbetade sedan bland annat som ordningsman för Haparanda stad innan han flyttade till Göteborg där han blev tullinspektor. Barnen spreds för vinden och hamnade över hela Svea rike.
Men historien om Taubesläkten i norra Västerbotten tar faktiskt inte slut på 1840-talet. Ett kapitel är fortfarande inte skrivet i denna historia. Och nu får vi äntligen förflytta oss till nutid.
För Evert Taubes far Carl Gunnar fick också en son som hette Gösta, även han sångare, och denne fick sonen Stig. Och Stig, som därmed är Everts brorson, flyttade till Kålaboda på 70-talet och bor fortfarande kvar i Mellanbygden där han därmed återfört släkten till våra trakter.
– Och jag har en fin tid i Västerbottens kustland, säger han.
Cirkeln är därmed sluten för Taubarna i våra trakter. Eller Evert Taubes änglamark.