Programmet var späckat under söndagen när Kågebadet firade 50 år. Förutom att Ben carbine & the 18 wheelers uppträdde och Svarttjärn stod för revyunderhållning, intog ett panelsamtal scenen under eftermiddagen. Fyra aktörer med betydelse för Kåges framväxt deltog, med syfte att diskutera integration och vilken betydelse orten bör ha framöver.
– Vi ville ha en debatt för att uppmärksamma integrationen i Kåge. Dessa är några av aktörerna vi kom fram till kan påverka och hjälpa till med just integrationen, säger Malin Sanderyd, ordförande i Kågebadets vänner.
Tanken var att det skulle bli en debatt, men eftersom ingen av de inbjudna politikerna kunde delta blev det snarare ett lättsamt samtal. Frågor som knöt an till temat "Kåge, en plats att sova på eller en ort att leva i?" bollades fram och tillbaka. Panelen hyllade bland annat orten eftersom skola, hälsocentral och affärer är inom nära räckhåll.
– Våran vision är att våra gäster också ska kunna leva där de bor, och det kan man verkligen i Kåge. Därför är Kåge det stället där vi bygger mest just nu, säger Harriet Classon, styrelseordförande på Skebo.
Nortvolt hade i början svårt att övertala sin personal att flytta till Kåge eftersom många upplevde att orten låg avsides. Men den inställningen har vänt.
– Kåge har varit en räddare i nöden för oss. En stor del av våra medarbetare bor här och min mejlkorg svämmar över med fler som önskar flytta hit, säger Petra Eriksson, projekt manager growth på Northvolt.
Även om alla var överens om att mycket redan finns att tillgå ansåg delar av panelen att transportmöjligheterna, skolor och förskolor fortfarande har förbättringspotential.
– Vi vet att det är trångt på platsen där skolan står just nu, så det tittar vi bland annat på, säger Harriet Wistemar, kommunarkitekt på Skellefteå kommun.
Publiken märktes knappt av i inledningen av samtalet, det var först när en ishockeyhall kom på tal som de cirka 40 åhörarna vaknade till.
– Jag bor ju inte här men min känsla är fortfarande att de mesta finns. Däremot saknas det en hockeyhall, sa Fredrik Andersson, koncernchef på Contractor.
Uttalandet togs emot av jubel och applåder. Även förslaget om att skapa bra cykelvägar hela vägen in till stan engagerade publiken.
Efter drygt en halvtimma närmade sig samtalet sitt slut. Och som svar på den övergripande frågan, om Kåge ska vara en plats att sova på eller leva i, var panelen eniga. Inte minst med tanke på om man vill lyckas med integrationen.
– Det är viktigt att tänka på att cirka hälften av alla på Northvolt bor tillsammans med en respektive. En del av dem är fortfarande hemma eftersom de inte lärt sig svenska än, säger Petra Eriksson och fortsätter.
– Av den anledningen håller jag med de andra om att det är jätteviktigt att Kåge inte bara är en plats att bo på. Det är minst lika viktigt att man trivs och kan leva här också.