Svart svan på besök i Skellefteområdet

En svart svan har varit på besök i Skellefteå kommun de senaste veckorna. Den australiska fågeln har troligen sitt ursprung i en fågelpark längre ner i Europa.

Den svarta svanen finns i det vilda i Tasmanien i Australien.

Den svarta svanen finns i det vilda i Tasmanien i Australien.

Foto: Eva Moritz

Kåge2020-05-14 13:41

Eva Moritz i Kågemarken tittade ut över lägdorna på onsdagen när hon fick syn på den ovanliga fågeln. 

– Den var här hela eftermiddagen, kanske 200 meter från där jag bor. Men den syns inte till nu. Jag blev lite förvånad, säger hon.

Hon berättar att det har varit många svanar i byn på sistone, men den här stack ut.

– Jag har aldrig sett en svart svan förut. Jag var och smög bakom en vedhög och lyckades fota den ganska tydligt. Den lyste riktigt upp bland de vita svanarna. 

Jonas Grahn, biolog vid länsstyrelsen i Västerbotten, berättar att den har synts till på olika platser längs Västerbottenskusten under våren.

– Den dök upp i Umeå ganska tidigt i april, och så var den där i någon vecka. Nästa gång dök den upp vid Ånäset, och sen har den varit lite i Lövånger tillsammans med andra sångsvanar, alltså vanliga vita svanor. 

Den svarta svanarten är hemmahörande i Australien och på grund av dess spektakulära utseende har den transporterats till fågelparker i Europa.

– Det finns en tendens att den kan bl lite halvvild och häckar friskt runtom i Europa på sina ställen, inte i Sverige men i länder som Storbritannien och Tyskland. Den är inte förflugen från Australien, i teorin kanske det är möjligt men sånt händer inte i verkligheten. 

Jonas Grahn tror att den har hittat ett gäng vita svanar någonstans i Tyskland, Danmark eller södra Sverige, och sedan slagit följe upp hit.

– Det är lätt att den följer med dem när de drar till häckplatser norrut. Svarta svanar har inte fått fäste i Sverige så det gör ingen skada med någon enstaka som häckar. 

Att svarta svanar dyker upp I Sverige är inte vanligt, men det händer då och då.

– Inte varje år, men kanske med några års mellanrum. Jag ser den mer som en rolig kuriosa och en vacker fågel. Det är häftigt att se dem. De är inte helt svarta, utan har vita eller ljusgrå fjädrar på vingarna. Det blir intressant att följa den under sommaren och kanske hösten. Den här är ju så pass ovanlig att allmänheten lägger märke till den.

Det är ovanligt att svarta svanar parar sig med vita svanar, och då de tenderar att lägga ägg på hösten har de svårt att etablera sig i Europa. 

– Det är medfött att de lägger ägg vid fel tidpunkt. Det kan vara en anledning till varför det blir ett hinder för att de ska expandera, säger Jonas Grahn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!