Det här är den största investeringen som Kåge båtklubb gör sedan hamnen byggdes för 40 år sedan.
– För oss är det ett stort och viktigt projekt. Det man kallar för hamnbassängen blir större, och när det är klart kan man i princip göra vad man vill inom området förutsatt att man får bygglov, berättar Fredrik Ferm, vice ordförande.
I dag finns det 220 båtplatser vid hamnen, och utbyggnaden möjliggör att platserna kan utökas med nästan 30 procent.
– Nu blir vi så stora som vi kan bli i det här området. Om man ska ha fler platser än så måste det finnas mer mark att parkera bilar på och ställa båtarna på under vintern.
Från och med 2023 väntas cirka 20 nya båtplatser vara tillgängliga, vilket mättar den kö som finns just nu.
– Sedan kan vi genom att skarva på några bryggor för att få till ytterligare 40 platser. De senaste åren har vi haft en stor efterfrågan varje år. Om det finns intresse har vi fem år på oss att fixa ytterligare platser innan bygglovet går ut, säger Fredrik Ferm.
Kåge båtklubb grundades 1963 i Kågeälven, och tog över havskajen i början av 80-talet då det lades ut tunga betongbryggor som skydd för vågorna.
– Det är inte så roligt att ha en båt förtöjd utan vågskydd, och bryggorna som lades ut för dryga 40 år sedan börjar vara gamla och slitna. De duger inte riktigt som vågskydd.
När det ändå är dags att byta ut dem passar det tidsmässigt bra att satsa på en större hamn. Delar av de gamla bryggorna återanvänds längre inne i hamnen, där de utsätts för mindre slitage.
– Man skulle kunna skrota dem, men vi tycker det är lite synd av både miljö- och plånboksskäl, säger Fredrik Ferm.
Tidigare i vår blev allt klart med tillstånd och lån.
– Snart räknar vi med att kunna beställa grejer. Allt är specialtillverkat så det är en viss leveranstid.
Först ut är bryggankare som anländer under hösten och ska släppas ner genom isen i vinter. Den yttersta bryggraden hamnar längre ut, vilket möjliggör för att lägga ut billigare träbryggor inne i hamnbassängen.
– Under nästa höst ska vi pussla ihop de gamla bryggorna och göra den här rockaden. Efter det är det kvar lite slutförande av projektet som vatten, el och belysning, säger Fredrik Ferm.
Förutom fasta båtplatser hoppas båtklubben att utbyggnaden ska resultera en mer gästvänlig hamn. Kåge får regelbundna besök från båtentusiaster längs kusten, och det händer även att kringresande från Tyskland, Holland eller Frankrike lägger till i hamnen.
– I dag kan de lägga sig längre ut och det fungerar bra om det är bra väder, men vi skulle vilja erbjuda säkrare platser längre in så att Kåge kan bli ett mer attraktivt besöksmål, säger Leif Degerman.
En renovering pågår också av klubbhuset. Fönster och golv byts ut, och det blir nya toaletter, duschar och nytt kök.
– Vi gör det utifrån tid och pengar. Istället för att bygga en ny stuga gör vi litegrann varje år, säger Fredrik Ferm.
Ombyggnationerna bygger mycket på ideellt arbete från båtklubbens medlemmar, och utbyggnaden resulterar förhoppningsvis i fler engagerade eldsjälar.
– Jag känner att vi måste värna om att få in nytillskott bland de yngre, att de känner sig välkomna. De äldre gör ett fantastiskt jobb men de blir äldre, vi måste fylla på underifrån, säger Leif Degerman.