Repslageriet har funnits i Kåge sedan 1800-talet och förklarades som byggnadsminne 1991. Den 80 meter långa byggnaden var i drift fram till 1950-talet och idag är stora delar av byggnaden i originalskick.
– Det finns nog inget så komplett och väl bevarat repslageri i hela landet. Det har satts in några skruvar och bytts ut några plankor, men annars är det mesta samma, säger Rune Wästerby.
Utöver att det tillkommit plankor och skruvar har man tidigare även satt in betongblock under stolparna som bär upp taket. Men nu, ungefär 50 år efter att blocken först kom på plats, måste grunden förstärkas än en gång.
– Några av blocken har börjat sjunka ner i marken, och vissa har hamnat på trekvart. Då har vissa av väggarna börjat bukta inåt och andra utåt, säger Rune Wästerby.
Det var under en besiktning av byggnaden i augusti 2018 som det fastställdes att någonting behövde ske för att hålla liv i byggnaden. Förutom problemet med stolparna vill man även byta ut ett par trasiga plankor och fräscha upp fasaden.
– När det är vinter och mycket snö så är man alltid lite orolig för om taket ska hålla, men hittills har det ju gjort det. Med tanke på att den relativt simpla lösningen som gjordes med stolparna på 70-talet har hållit så länge så hoppas vi att de justeringar som vi vill göra nu kan hålla ännu längre, säger Skellefteå museum byggnadsantikvarie Rune Wästerby.
Kåge repslageri är en av byggnaderna i Skellefteå kommun som är förklarade som byggnadsminne, och Rune Wästerby menar att byggnaderna är viktiga.
– Jag tror att det skapar en sorts identitet, en samhörighet. Den här byggnaden visar hur det var i Kåge under 1800-talet, och jag tror att det gör att man får en större känsla av historien i bygden, säger han.
Exakt hur det blir med restaureringen av Kåge repslageri beslutas av Länsstyrelsen i Västerbotten, men om Skellefteå museum får göra de ändringar som de vill man fortsatt behålla en känsla av den gamla tiden.
– Vi vill byta så lite som möjligt, men ändå så att byggnaden håller så länge som möjligt. Därför vill vi använda sånt material som fanns på tiden när repslageriet byggdes. Till exempel vill vi använda samma material på de nya brädorna som de gamla var av, säger Rune Wästerby.