När man svänger in på vägen mot Lisa kan man se det långa växthuset uppe på kullen vid familjens hus. Naturligtvis ligger det placerat mot söder. Redan förra hösten började Lisa och Anders sätta upp stommen till det nya växthuset.
–Det står i instruktionen att man ska vara lugn och inte stressad för det är som ett plockepinn att sätta ihop, skrattar Lisa.
Lisa har alltid varit växtintresserad men bara hållit på med krukväxter tidigare, så att odla i trädgården är relativt nytt för henne.
–Jag har alltid drömt om ett växthus och vi har alltid varit intresserade av självförsörjning av grönsaker. Vi funderade länge på vilket växthus vi skulle ha, om vi skulle bygga det själva av gamla fönster men det var svårt att hitta billiga glasrutor. Eller om vi skulle köpa ett men så hittade vi det här med kanalplast på nätet. Och vi ville ha något som håller för snötyngden här uppe i norr så det blev ett med toptak för att snön ska glida av. Kanalplasten ska även hålla värmen bättre och även skydda när solen blir för varm. När man har den här stora ytan i växthuset så kan man våga prova odla lite olika, inte bara de traditionella växterna och grönsakerna, berättar Lisa.
Det blev ett växthus som är 16 meter långt och totalt 48 kvadratmeter stort. Nu i vår har Lisa för sått frön i växtrummet som de har i ladugården. I rummet finns olika sorter av bland annat gurka, så äppelgurka, citrongurka, melongurka och som ska få plats i växthuset. Även sonen Arvid har fått intresse för att odla, han har sina egna tomatplantor Tigerella. Även dvärggetterna och kaninerna har fått bidra med gödsel till växthuset. I växthuset finns nu bland annat brysselkål, tomatplantor, klätterbönor och klättrande spenat som man kan se snirkla sig upp på en klädställning.
Lisa gillar även att återbruka så hon försöker använda sig av olika loppisprylar i och utanför växthuset. Man kan se att kreativiteten sprudlar. Av en dörr och gammal byrå har hon tillverkat en planteringsbänk och inne i växthuset har en gammal gungstol som hon hittat på loppis fått en hedersplats.
– Det är härligt att sitta i växthuset en regnig dag och höra smattret av regn, säger hon.
På andra sidan växthuset står en järngrind och väntar på att bli placerad vid den kommande dammen som ska vara vid växthusets ena långsida. Lisa har även samlat på sig sten för att kunna göra fler rabatter. Paret vill också bli självförsörjande på grönsaker sommartid och höst. Tanken är att till exempel kunna mixa och frysa tomater eller att ta in hela kvisten av Ponderrosatomater. Hon har även påbörjat en örtträdgård med bland annat chokladmynta och basilika för att sedan kunna torka dem och göra olika örtsalter.
– Jag sådde så mycket så jag höll på att drunkna i plantor och det var fullt med plantor i växtrummet, så jag var tvungen att sälja lite.Vissa växter sådde jag alldeles för tidigt så de blev för höga. Physalis kunde jag exempelvis ha sått tidigare för de är för små ännu. När man är nybörjare så vet man inte hur mycket och när man ska sätta men man lär sig. Jag försöker att kolla mycket på Youtube och på sociala medier för då lär man sig mycket.
– Jag tycker det är roligt när man kommer in med jordiga och skitiga fötter på kvällen, säger Lisa glatt.