”Jag vill ha en egen måne, jag kan åka till”, sjöng Ted Gärdestad. Låten som släpptes år 1972 blev den folkkära artistens första stora hit.
För den folkskygge (med en stor plånbok), så kan en egen ö i Kågefjärden vara ett snäppet mer rimligt alternativ än att tråna efter ett avskilt hörn i rymden. Nu ligger nämligen ön Ytterstholmen, ute till försäljning. Efter 41 år har ägaren Lars Lundström bestämt sig för att sälja sitt semesterparadis.
– Det är som ett eget rike. Det är ett unikt ställe med en historia som sträcker sig ända tillbaka till 1940-talet, säger han.
Närmaste granne finns på ön bredvid, cirka en kilometer bort. I annonsen utlovas bland annat total enskildhet, egna bryggor och en sommarstuga och gäststugor.
Tomtarealen är 58 000 kvadratmeter, en yta som motsvarar runt åtta fotbollsplaner. Runt hela ön ringlar en liten upptrampad stig. Lars Lundström uppskattar att det tar ungefär en halvtimme att ta sig runt i vanligt promenadtempo.
– Det finns gott om skog, med lingon och blåbär. Skogen har jag lämnat närmast orörd, som ett naturreservat.
Ön har en rik historia, berättar Lars Lundström. I folkmun kallas den Rubbe-holmen. Det var Lars farbror, Ruben "Rubbe" Lundström, som köpte tomten och byggde en enklare timmerstuga i mitten av 1900-talet. Under 1900-talet var "Rubbe" var en välkänd sportprofil i Skellefteområdet. Han spelade bandy, åkte längdskidor och höll även på med både simning och simhopp.
– Rubbe var en lokalkändis, en idrottsman och en renässansmänniska. Hans sommarställe har varit mycket omtalat i Kågefjärden. Han brukade spela trumpet på gården. Tonerna spred sig över fjärden, alla hörde honom, säger Lars.
Lars spenderade sin barndoms somrar på ön. Efter farbroderns bortgång ärvde Lars och hans bror tomten. Lars valde då att lämna Stockholm. Familjen flyttade upp för att kunna njuta av semesterparadiset.
– Jag flyttade upp år 1983 och köpte ut min brors del av arvet. Mina barn är uppväxta här. Vi utvecklade stället och byggde till ett nytt, fullt utrustat hus med dusch, toalett och diskmaskin.
I sommar fyller Lars Lundström 74 år. Han vill därför lämna över ansvaret till någon annan.
– Jag är inte någon ungdom längre. Det blir allt tyngre att ta hand om fastigheten. Mina söner bor på andra platser och ingen av dem har ork eller möjlighet att ta över. Det känns tråkigt, men det är bättre att sälja innan man blir för skröplig. Allt har sitt slut, säger Lars.
På vintern kan man sig ut till ön på skoter. Själva bostadshuset på ön är dock inte vinterbonat.
– Man kan nog värma upp stugan om man är envis. Men om man vill vara här på vintern behöver man tilläggsisolera den äldre delen av timmerstugan, säger Lars Lundström.
Ett problem kan tyckas uppenbart – hur ska den nya ägaren kunna ta sig ut till ön?
– Det ska också ingå en väldigt stor och stadig båt, där man kan frakta tunga saker, säger Lars Lundström.
Behöver man kunna köra båt för att ta över stället?
– Nej. När jag tog över stället så hade jag ingen båtvana. Jag fick börja med att lära mig att sjösätta båten. Det är inte så svårt. Man lär sig.
Vem vill köpa en ö, tror du?
– Jag har spridit nyheten bland mina vänner. Plötsligt träffade jag en bekant som utbrast: ”Jag har alltid drömt om att äga en liten ö, ända sedan barnsben!”. Men han var tvungen att prata med sin fru, så vi får väl se. Men det var roligt, säger Lars Lundström.
Fastighetsmäklaren Matilda Ederlöf, på Husman Hagberg, som ansvarar för försäljningen, säger att det är ett unikt objekt.
– Jag har aldrig kommit i kontakt med något liknande under mina 14 år som fastighetsmäklare. Det är ett unikt uppdrag och en unik försäljning. Det är utmanande att värdera fastigheten, säger hon.
Varken mäklare Matilda Ederlöf eller öns nuvarande ägare Lars Lundström vill i nuläget uttala sig om utgångspriset för ön.
Men det är inte den första sommarstugan på en ö som Matilda Ederlöf säljer. Det unika är att tomten är friköpt, det vill säga att den framtida köparen kommer äga hela öns tomtareal.
– Det innebär en större frihet. Vi har sålt stugor på öar tidigare, men då har det handlat om arrenden, säger hon.